Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.01.2020 09:49 - Австралийските пожарникари са спасили последните горички от рядко, праисторическо дърво
Автор: zahariada Категория: История   
Прочетен: 238 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 26.01.2020 09:50


  Австралийските пожарникари са спасили последните горички от рядко, праисторическо дърво

Само 200 борове Wollemi съществуват в отдалечено дефиле, което подтиква критична операция за предпазването им от бушони

https://www.smithsonianmag.com/smart-news/australian-firefighters-have-saved-last-groves-rare-prehistoric-tree-180974013/?fbclid=IwAR1e2OEjglxAnUKeU4_nilAO6fvDAMtk4QdfgmET_Uxkk1iBwl0_DHJvS_4

imageТова са единствените живи борове Wollemi на планетата. (Национални паркове и диви животни в Южен Уелс) От Бригит Кац SMITHSONIANMAG.COM
17 ЯНУАРИ 2020 Г.

Тъй като миналата година в Австралия започнаха да бушуват опустошителни диви пожари, новините, излизащи от страната, често са били ужасяващи: изгорени са 15,6 милиона декара земя, убити най-малко 28 души, повече от един милиард животни са оценени за мъртви. Но тази седмица имаше слухово развитие. Според Адам Мортън от „ Гардиън“ , пожарникарите успешно са спасили австралийските горички от борове Wollemi - вид праисторическо дърво, за което се знае, че оцелява само в националния парк Wollemi в Нов Южен Уелс.

 

Някога широко разпространени в Австралия , Wollemi борове достигнаха своя пик изобилие преди около 34 до 65 милиона години. Докато Австралия се движеше на север и климатът й се охлаждаше и изсъхваше, дърветата започнаха постоянно да намаляват; днес само 200 борове Wollemi растат в северозападните покрайнини на Сидни, в дълбока, отдалечена клисура, ограничена от стръмни скали от пясъчник.

Когато планинският огън на Gospers, „ мега-пламък “, който гори от октомври, започна да посега на последната стойка на дърветата, „знаехме, че трябва да направим всичко възможно, за да ги спасим“, казва Мат Кийн, Нов Южен Уелс „министър на енергетиката и околната среда. Критична спасителна операция започна от експерти от Националните паркове и дивата природа в Нов Южен Уелс и Селската пожарна служба на Нов Южен Уелс.

Въздушните танкери изхвърлиха пожарозащитния автомобил върху застрашената зона, а специализираните пожарникари се хвърлиха на мястото от хеликоптери, за да създадат напоителна система, която да увеличи влагата върху земята. Когато пламъците се приближиха, пожарникарите отново бяха спуснати в района, за да работят напоителната система. Хеликоптери изкопаха вода на ръба на огъня с надеждата да намалят въздействието му върху боровете.

Огънят в крайна сметка достигна горичките Wollemi и в продължение на дни димът беше толкова гъст, че екипът не можеше да разбере дали работата му е работила, казва Кийн пред Австралийската излъчваща корпорация . Когато мъглата изчистени, експерти са установили, че някои от дърветата са овъглени, а двама са починали, според NPR Laurel Wamsley е. Но като цяло видът е оцелял.

Борът Wollemi, или Wollemia nobilis , може да нарасне до повече от 130 фута и е покрит с меки, кафяви възли, които са описани като приличащи както на „шоколадови пукнатини“, така и на „заешки фекалии“. Това е „изключително дълголетен „Дърво, според австралийското правителство ; най-старият известен вкаменелост на Wollemi е на 90 милиона години , но учените смятат, че видът съществува от юрския период , преди около 200 милиона години.

Веднъж експертите вярвали, че борът Wollemi е изчезнал. Но през 1994 г. Дейвид Ноубъл, офицер от Националните паркове и служба за дивата природа, пробягваше през тесните каньони на парк Wollemi, когато забеляза струпване на необичайно изглеждащи дървета. Последващият анализ показа, че Ноубъл се е „натъкнал не само на непознат вид, но и на дърво извън съществуващия род от древните иглолистни семейства Araucariaceae “, докладват Стивън Маклафлин и Виви Вайда за американски учен .

Днес точното местоположение на оцелелите в Австралия борове Wollemi е внимателно пазена тайна. Длъжностните лица са загрижени, че ако посетителите потъпчат регенериращи растения в района или въведат нови болести, това би „опустошило останалото население и тяхното възстановяване“, обяснява Киан .

Въпреки, че представляваше нервна заплаха за крехките дървета, неотдавнашният бушон помага на учените да разберат как най-добре да защитят боровете на Wollemi от бъдещи пожари - ключова линия на проучване, като се има предвид, че климатичните промени правят пожароопасните сезони в страната по- дълги и по-интензивни .

„Wildfire през 2019 г. е първата по рода си възможност да видим реакцията на огъня на зрял бор Wollemi в естествена среда, което ще ни помогне да усъвършенстваме начина, по който управляваме огъня в тези обекти дългосрочно“, казва Киан.




Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39744763
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031