Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.05.2008 14:21 - Бяла лястовица ли е добротворството днес
Автор: miralyub Категория: Лични дневници   
Прочетен: 7213 Коментари: 50 Гласове:
0

Последна промяна: 23.05.2008 14:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                Отвличания, убийства, стрелби, престъпност, злоба , политически страсти и агресия... Стига толкова. Не ми се слуша. Искам да говорим за добрината. Тя същестува, въпреки всеобщата БГ помия. Има я в историята на това донорство: 46-годишна жена от Видин дари част от черния си дроб, за да бъде извършена частична трансплантация на 8-месечната Светослава.            
            Ако не бяха медиите, които разпространиха информация за случая, никой нямаше да разбере за избора на Емилия да даде втори шанс за живот на едно чуждо дете. Жената САМА е ПРЕДЛОЖИЛА това, след като лекарите установили несъвместимост при родителите и другите близки на детето. И тъй като законът допуска донорство само от роднини, със съдействието на отдела за „Закрила на детето” към местната социална служба,Емилия ОСИНОВИЛА малката Светослава. Така интервенцията е факт. Направена е  миналия петък в университетската болница  „Лозенец”.

            Не познавам нито Емилия, нито семейството на болното дете. Но стореното ме трогна. А и подобни случки със спонтанна проява на човещина не са често явление. Да не кажа- почти ги няма.
            Ще е глупаво да повтарям оценките каква смелост и голямо сърце са нужни, за да вземеш такова решение, нито ще клиширам постъпката с думи като високохуманна и благородна - това побързаха да напряват някои администратори, фалшиво, в едни благодарствени писма...така от дистанция и постфактум. Вместо да се поучат от добрината и подпомогнат семейството, което изпитва големи затруднения в този момент. Защото и двамата родители не са наясно как ще покрият разходите за лечение на Светослава, нито пък къде ще я отглеждат в подходящи условия, тъй като нямат собствено жилище.
            Историята ме накара да се поинтересувам каква е нагласата у българина за донорство, колко са извършените трансплантации и каква е реалната потребност от такива ...
            Така попаднах на проучване на Евробарометър от 2007 година, според което готовност да дарят органи са заявили 40% от анкетираните българи. Направо ме озадачи!!! Предполагах процентът да е значително по-малък. Оказва се обаче, дори с това ниво се редим в дъното на европейската практика- в последната петица сред държавите от ЕС. Съгласие да дарят органите на близък починал човек пък са заявили 41%. Това казва социологията, на хартия.
        Иначе през миналата година в страната ни са направени едва 27 бъбречни, 7 чернодробни и 3 сърдечни трансплантации, след като  чакащите са в десетки пъти повече, а пък промените в законодателството целят да облекчават и дават по-широка възможност за спасяване на човешки животи...
            Нещо не ми се връзва сметката ... Какво недостига? Медицински капацитет? Донори? При положение, че често умират хора... Или ни гони як непукизъм към чуждото страдание?


Тагове:   лястовица,


Гласувай:
0



1. miralyub - NB! На коментари по темата е отго...
23.05.2008 14:43
NB! На коментари по темата е отговарям след 17,30 ч.... поради ангажименти:))))
цитирай
2. анонимен - я, да не си тръгнала
23.05.2008 15:22
по мъже благотворително?
цитирай
3. анонимен - медиите с принос за добро?!
23.05.2008 16:29
Злото, което са сторили на България надхвърля по тонаж боклука на София.
Правят го, защото им плащат и защото са злобни, надменни и глупави
Не цапайте доброто, като продължавате да казвате как е осиновила Емилия и т.н. защото то ще преследва детето със злобата на братовчедите на медиите- местните клюкари. И все пак медии е най долното нещо и то само у нас, защото е некмпетентно и плещи само простоти.
цитирай
4. lyudmilstefanov - Злото е по-продаваемо в медиите
23.05.2008 16:29
Затова в България, където продажбата и печалбата са една сравнително нова тръпка, злото стои на първа страница, а доброто е сбутано да се срамува в ъгъла между две убийства и три корупционни схеми. Това е причината света да ни изглежда по-лош, отколкото е и да се изненадваме, че толкова много хора са готови за донорство. Моята хипотеза е, че готовите за донорство са и повече от 40%, но останалите просто ги е било срам да си признаят, че имат толкова непопулярни и медиино неприложими помисли.
цитирай
5. miralyub - анонимен 2,
23.05.2008 17:13
ааа, аз по жени не ходя:)))))
цитирай
6. miralyub - до анонимен 3 и lyudmilstefanov
23.05.2008 17:25
Въобще не ми беше целта да насочвам постинга в посока за и против медиите. Те отразяват това, вкоето се случва, никой не ни е виновен, че живеем сред гадости, коит оси и търпим отгоре на всичко. В случая медиите са произвели и една добра новина, нека го отчетем...
Дай Боже, повече такива добри новини...

цитирай
7. miralyub - Иначе за донорството съм доста ...
23.05.2008 17:30
Иначе за донорството съм доста изненадана от проучването.
Поне за голяма част от хората, с които аз съм говорила, това е толкова далечно и като че ли се страхуват да говорят и мислят, за да не им се случи...
Какво да ви кажа, лично аз съм дала разпореждания на близките за себе си отдавна:))))))
цитирай
8. victoriavselena - донорството е голям залък
23.05.2008 18:22
и е само от един от видовете дарение. Но си помислете за безкраните възможности за дарение които ни се предлагат всеки ден, "надребно" . Да започнем от добрата дума и усмивка на някой когото не познаваме. На кое място сме по усмивки в Евробарометър? Аз съм си обещала, че след мен ще оставям само усмихнати лица,вече успявам в 90% от случаите. Много се надявам и тук след себе си да ви оставя такива. Защото няма големи и малки герои, малко и голямо добро, има хора и това сме ние, тези със сърцата и с любовта в тях. Приемете моята.
цитирай
9. miralyub - Приемаме , приемаме...
23.05.2008 18:42
Приемаме , приемаме...и благодарим...
Аз днес излизах и също пораздадох доста:))))
цитирай
10. анонимен - Българинът си е лош човек.
23.05.2008 19:30
цитирай
11. miralyub - Берлин,
23.05.2008 19:36
Стига бе, това е твърде крайно...
цитирай
12. анонимен - 3. анонимен
23.05.2008 21:12
Медиите са виновни за всичко, вярно е, ако нямаше медии, нямаше да се знае, че има лоши хора..Аплаузи за политиците!
цитирай
13. анонимен - Ot Kiril&Metodi
23.05.2008 21:44

Ot Mediite se iska da kzwat istinata, a ne lazi mahipulacii.
Mediite da sa obedinitel, a ne obratnoto, Da razduhwat skandali, kakwito w deistwitelnost nqma
цитирай
14. miralyub - Абе защо всички тук дъвчат медии...
23.05.2008 21:47
Абе защо всички тук дъвчат медиите!!!
Ехоооо, говорим за добрите дела.
Ето, това е нагласата на българина- влече си го лошотията. Дори, когато имаме нещо хубаво и позитивно, той пак ще си търси за гадости да си чеше езика:(((
цитирай
15. bodilo - miralyub
23.05.2008 21:57
видя ли какво се получи? Ти искаше да изразиш възхищението си от една благородна постъпка, а главен герой в коментарите е пак злото. Но аз ти благодаря за тоя постинг. Винаги съм твърдяла, че край нас се случват и добри неща, но явно по-голямата част от нас са слепи за тях. Навярно е по-лесно да се плюе, отколкото да се каже "Браво". Още веднъж ти благодаря!
цитирай
16. gogo2208 - Абе злобнички сме си и себични даже ...
23.05.2008 22:00
Абе злобнички сме си и себични даже успяхме да станем... "Или ни гони як непукизъм към чуждото страдание?"... като пример давам : http://utremer.blog.bg/viewpost.php?id=194240
... казах.
цитирай
17. miralyub - Бодило,
23.05.2008 22:01
Благодаря за подкрепата.
Просто исках да пусна нещо позитивно в блога,, защото другите ми постинги все изобличават едни хора...
Да се види, че имам очи и за доброто...:))))
Пък и темата ми е интересна...

цитирай
18. анонимен - zaw12929 Имам подозрение, че не е по темата
23.05.2008 22:02
Най способни да налагат добро са медиите, Но те правят обратното. Ето Цяла седмица, 3000 пъти се повтаря, как ЕС спира европарите за България ,казали (поръчково) чужди медии. Най сетне от ЕС излизат с опровержение, че такова нещо няма. Но... Казано само веднъж, от една медия. Това информиране ли е или е „ организирано дезинформиране” Време е за промени в медиите да спазват законите и да не вредят ?
Това казаното в постинга не е добър пример за разпространяване. Има неща които моралът не дава да се говорят. За да не се урочаса детето.
Имате голям опит. Нека всеки да разкаже за едно добро. От чиновник, който го обслижил веднага.
Но като сме изпълнени българите с неблагодарност, как да кажем добра дума за нещо, освен, ако е под общ знаменател И много нависоко си дигаме главите, а около нас по лесно ще намерим и дадем добрина. Вие поставяте едно добро начало
цитирай
19. miralyub - За да върна разговора в релсите и да ...
23.05.2008 22:13
За да върна разговора в релсите и да говорм за донорство и добрина, ето какво указва нормативната уредба...

Всеки дееспособен български гражданин, както и чужденец, дългосрочно пребиваващ в Република България, има право приживе да изрази писмено несъгласие за вземане на органи, тъкани и клетки след смъртта си, както и за вземането им за други лечебни, диагностични, научномедицински, учебни и преподавателски цели. Това става като лицето собственоръчно и в свободен текст попълни декларация, която предоставя на семейния си лекар. Актуалното законодателство дава възможност да се изрази несъгласие само по отношение на един орган или вид тъкан и клетки, или по отношение на целите, за които ще се използват взетите органи, тъкани и клетки.
Ако липсва изразена воля на починалото лице и се обсъжда възможността за донорство, се иска съгласие от близките на починалия за взимането на органите, тъканите и клетките му за трансплантация.
цитирай
20. miralyub - Gogo2208,
23.05.2008 23:10
Аз мисля ,че Утремер в този постинг малко е залитнал, улисал се е в посока да хули едни управници. Случва се. Не че толкова е против точно тези деца с увреждания...
цитирай
21. zakk - Разбирасе че доброто съществува ...
24.05.2008 00:44
Разбирасе че доброто съществува във всеки от нас
цитирай
22. lyudmilstefanov - Един баща поучавал сина си така: ...
24.05.2008 07:05
Един баща поучавал сина си така: "Синко, научи се да правиш добро от злото, защото то няма от какво друго да се прави".
Това, че доброто, градивността и взаимопомощта не само съществуват, но и са по-силни от злото, ми изглежда очевидно. Злото е разруха и унищожение и ако то можеше да надделее, просто няма да има какво да се разрушава.
Има една чудесна българска приказка, която илюстрира градивната сила и непобедимост на доброто :
„ Едно време на земята нямало суша. Само вода. Летели си така Господ и дявола над водата, но се уморили. И Господ създал едно малко парче суша, колкото да полегнат и да си починат. Дяволът обаче, нали си е Дявол, не искал да дели това малко островче с Господ и рекъл да го удави. Задърпал той заспалия дядо Господ да го потопи във водата, но станало чудо: сушата се уголемила и Господ пак си останал на нея. Дърпал Дявола, дърпал, но сушата все растяла и растяла, докато станала голяма, голяма колкото е и днеска".
цитирай
23. gogo2208 - miralyub, да кажеш "управ...
24.05.2008 07:44
miralyub, да кажеш "управниците са тъпи популисти" е едно , а и същевременно "тези деца са гадни, не ги ща в моя град " е прекалено , залитнал е, да ,улисал се е ...
цитирай
24. miralyub - lyudmilstefanov,
24.05.2008 08:43
интересна приказка... значи околната помия сега е преодолима и заличима:))))
цитирай
25. miralyub - gogo2208,
24.05.2008 08:46
Виж това: "По-добре е добре да постъпваш, отколкото добре да говориш".
Думите понякога са наистина фалшиви....дай да не го корим повече...
цитирай
26. miralyub - zakk,
24.05.2008 08:52
така е. просто в наши дни другата крайност впечатлява повече... за нея се говори по-често...
цитирай
27. bodilo - ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ,
24.05.2008 09:18
включително и на работещите в различните медии. Да, медиите имат сила и власт и дано да ги използват за позитивни неща!
цитирай
28. miralyub - Бодило, Аз имам особен сантимент ...
24.05.2008 09:22
Бодило,
Аз имам особен сантимент към този празник...точно от споменатата от тебе гледна точка... :))))
Честит празник!
цитирай
29. benoa - Аз пък ще "залитна"
24.05.2008 18:15
малко в посока готовността на хартия. Колко хора подписват петиции и колко - отиват на подкрепа. Може би с подписа залъгваме съвестта си, но в общата навалица никой няма да потърси #3472 защо на практика не е застанал зад него (а и да потърси - оправдания много).
цитирай
30. miralyub - еми затова остави на роднините да ...
24.05.2008 18:21
еми затова остави на роднините да решават...няма да си блъскаш поне главата, нито ще те гонят угризения :)))
цитирай
31. benoa - Не мисля
24.05.2008 22:06
че който е загубил близък човек с лекота ще позволи да му изрязват чарковете :)
Коментара ми беше по-скоро по повод на това, че според анкетата 40% са съгласни.
цитирай
32. miralyub - Защо да не позволи. . . какво лошо има ...
24.05.2008 22:21
Защо да не позволи... какво лошо има други да продължават да живеят с чаркове "втора употреба".
И човекът като и вещите: счупват се, ремонтираш с нова част...пък бил ото и от вече неупотребявана вещ...малко е грубичко, но е истина.
А за 40-те процента и аз мисля, че са засилили нещата, по скоро хората не говорят и не вземат решения предварително от страх да не предизвикат съдбата...
цитирай
33. bodilo - Аз не искам роднините да
25.05.2008 09:34
решават вместо мен. Нали тялото си е мое? С удоволствие ще даря всичките си годни за втора употреба чаркове. Нали душата е безсмъртната?
цитирай
34. miralyub - И аз така съм разпоредила. Обаче ...
25.05.2008 09:38
И аз така съм разпоредила. Обаче освен мен и теб, от друг такова нещо досега не съм чула.
За съжаление:(((((
цитирай
35. bodilo - Не го пожелавам
25.05.2008 10:43
на никого, но ако утре животът на техен близък зависи от такава трансплантация дали ще продължат да разсъждават така?
цитирай
36. miralyub - тогава камбанарията е друга...
25.05.2008 10:48
тогава камбанарията е друга...
цитирай
37. amymoss - така
25.05.2008 10:57
Хубава темичка! Аз лично съм 100% за донорството. Казала съм ако станенещо и мозъка ми да дарят ако искат и тялото за медицински изследвания. И майка ми така е казала, но да си призная ако не дай си боже й се случи нещо, органите ще ги даря ясно. За трупа обаче бих се замислила! А това е всъщност без вие да осъзнавате си е важно, особено за студентите по медицина. Аз все пак съм се насочила в тази област. Помислете си какво варварство е това да дари частите, да не говорем за цялото тяло на починал близък за обикновения българин, онзи който си няма блог. Според мен проблема е, че питат близките. Не трябва. Каквото е заявил човек това е. Близките са пристрастни и емоционални.
цитирай
38. miralyub - Да, близките са пристрастни, но ...
25.05.2008 11:05
Да, близките са пристрастни, но това е в последните поправки на закона отнемай къде вече.
Защото преди го бяха измислили така: човекът отива и сам заявявя приживе, че иска, ако се случи лошото, да му бъдат използвани органите...
Обаче знаеш ли какво стана, никой не си прави труда да се разходи и да оправи документално нещата.И няма донори.
Затова сега: заявяваш само нежелание, а ако нищо не си заявил, решават близките...
През последните 6-7 месеца съм чела за 2-3 случая от един трупен донор- спасени 3-4 души, само защото близките са превъзмогнали своята болка, за да облекчат чуждата. Евала им!
цитирай
39. bodilo - Те законите
25.05.2008 11:27
са за това - да се променят. А аз не вярвам, че близките ми ще ме помнят по-дълго, ако съм погребана с черния си дроб, бъбреците и сърцето. И без това при една аутопсия всичко това се чисти. А ако част от мен даде живот на друг човек, близките ми би трябвало да се радват, защото така ще продължи да живее и частица от мен
цитирай
40. benoa - Така мислите
25.05.2008 11:45
защото сте млади, с възрастта хората се променят, и това, което вчера ти се е струвало странно в по-възрастните хора, днес вече ти изглежда раумно, или поне оправдано. А потенциални донори са млади, здрави хора, загинали инцидентно, което подсказва, че тези, р(азр)ешаващи дарението в повечето случаи ще са надхвърлили средната възраст. Какво пречи всеки да избира сам за себе си и да го декларира в здравен картон и/ли личен лекар. Така всеки ще реши за себе си - би ли дал своите органи, които по чисто случаен принцип биха могли да отидат в някой, който никога не би направил същото. Това ме подсеща пък, че желанието ти за даряване трябва да бъде предимство, ако на теб недай боже, се случи нужда от приемане.
цитирай
41. bodilo - Да, и аз
25.05.2008 12:04
съм затова - аз сама да реша какво да се прави с моето тяло след смъртта ми. Наясно съм и с това, че органите за трансплантиране трябва да са здрави и затова в по-горен коментар споминах, че съм съгласна да даря всички свои ГОДНИ за трансплантация органи.Обмислях и варианта ако ми се наложи да дам съгласието си за трансплантация на орган от някое от децата ми и си мисля,че отговорът ми ще е да. В противен случай бих се чувствала като косвен убиец на друго човешко същество
цитирай
42. miralyub - Беноа,
25.05.2008 12:04
Интересен въпрос за предимството.
Не съм се замисляла... дали го няма някъде все пак отбелязано...
Възрастните хора не са склонни да вземат решения за донорство от своите починали близки, защото ги тресат предразсъдъците. Мисля, че моето поколение няма да им апроблем с тези неща...дори като застарея...мнението ще ми е същото.
цитирай
43. miralyub - Бодило,
25.05.2008 12:10
цялото си тяло давам...какво са телата ни... такива сме еднодневки,че няма какво да държим на тях...
цитирай
44. benoa - Това също е
25.05.2008 12:12
предразсъдък :)
Че като застарееш мнението ти ще е същото/непроменено :)
Не го приемай като категоричност от моя страна, че точно така ще се случи :)
цитирай
45. miralyub - Беноа,
25.05.2008 12:14
стига де, не може да бъде!
ама, айде, ще видим...има доста време дотогава, дано не забравя да проследя развитието си по този въпрос:)))
цитирай
46. bodilo - benoa
25.05.2008 12:23
всеки сам решава за себе си. За един едно е правилно, за друг - друго, Вие по един начин виждате нещата, аз по друг. Аз съм твърдо убедена, че трансплантациите са животоспасяващи операции и, щом аз мога с нещо да бъда полезна и да помогна на друго човешко същество, каквото зависи от мен ще го направя. И то без да си правя сметки ще имам ли аз полза от съгласието си или не
цитирай
47. анонимен - малката Светослава и Емилия Казакова
26.05.2008 14:15
тъй като главните героини са те ,за разлика от вас аз да кажа ,че ги познавам лично. Познавам и двете семейства.Това което Емилия направи - малко хора могат да сторят.Да не кажа - единици.Много се надпреварват сега да я хвалят и да пълнят страниците на вестниците и телевизионните си предавания с тях. Но друго искам да ви кажа. Семейството на Светослава живее в гарсониера съвместно с бабата и дядото /общо 7 човека/, бащата е без работа покрай сполетялата ги беда. Колко от нас ще се притекат на помощ? На друго място писах - да ги настанят в общинско жилище - обаче от там, от общината във Видин - ни дума ,ни вопъл ни стон. В мъки битува едно БЪЛГАРСКО младо семейство но иначе ... за снимки сме готови и загриженост показваме. ДЕЛА а НЕ ДУМИ са нужни
цитирай
48. miralyub - в общината са се наточили те да вз...
26.05.2008 14:28
в общината са се наточили те да вземат, не да дават на хората...
цитирай
49. анонимен - за и до общината
27.05.2008 14:19
за тях, препоръки до тях и нещо "от тях" просто няма смисъл да се пише - ТЕ НЕ ЧЕТАТ те си знаят
цитирай
50. анонимен - bbbb
28.06.2009 13:30
byala lyastovi4ka v momenta v naseto selo to4no v magazna naseto selo e napravilo gnezno ot5 lyastov4ki samo edinoya e byal
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: miralyub
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3322677
Постинги: 675
Коментари: 13663
Гласове: 20495
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031