Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.06.2008 19:46 - Пазете децата си! ...от държавата
Автор: miralyub Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2988 Коментари: 18 Гласове:
0

Последна промяна: 25.06.2008 21:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
           Всяка година водоемите в страната взимат своите жертви. Случи се и при нас... удави се дете!!! Пореден урок за родители... както и за всички, които имат отношение към обезопасяването на местата за къпане.
        13-годишно момче се удави в язовир близо до Видин вчера. Навръх Еньовден. Съученик е на сина ми от началното училище. Децата от класа днес си предават един на друг тъжната вест и виждам, че са доста смутени. Особено тези, които помежду си всеки ден се навиват да ходят на плаж без родители ...
        Дейвид е приел на игра възможността да покаже пред приятели, че може да плува – все пак 13 години си е началото на една особена възраст. Скача от лодката, с която са били навлезли навътре във водоема... и не излиза повече на повърхността... Сега човешката трагедията в едно семейство е доведена докрай, след като само преди година от заболяване умира майката на детето. Оттогава грижата за него поемат бабата и дядото.
        Днес водолазите продължиха с търсенето на трупа му.  И всичко това се случва, защото не е имало кой да го спре да отиде сам там, а пък и не е имало кой да го спаси на място. Язовирът това лято е оставен неохраняем... само с предупредителни табели „Къпането забранено”  ...по нечие чиновническо осмотрение, въпреки  че мястото е посещавано.     
         Но има и друга още по-фрапираща немарливост. Преди 8 години на един първи учебен ден в детската градина стана ясно, че децата в групата остават с едно по-малко... Не го опазил дори собственият му баща!!! Улисал се по време на плаж дотолкова, че не видял въобще как 4-годишният му син се затичал да играе във водите на Дунав... и потънал.
         Така за миналата година случаите на удавяния в страната са 146, от тях  27 на деца. От водноспасителната служба към БЧК  са категорични, че може един плувен басейн да е само с размери  метър на метър, но щом се посещава от граждани, трябва да има осигурен поне един спасител, както и необходимото оборудване!!!
        И още препоръки от специалистите:  влизането във водните басейни да става постепенно с намокряне първо на крайниците и около сърдечната област, да не се дъвче дъвка по време на плуване, да не се консумират обилно храна и алкохол преди къпане, както и да се внимава при плуването под вода, защото ако друг скочи върху главата на плувец, има реален риск от инцидент.



Гласувай:
0



1. traitor - Не е виновна държавата за всичко
25.06.2008 20:21
От самото заглавие разбирам, че това ще е поредната тема в която държавата ще бъде обвинявана за байганьовщината на простият ни народ! А в това ние българите сме много добри. Да, държавата е виновна за много беди на населението, но не и за всички.
В този случай държавата си е свършила работата. Целия въпрос приключва с факта, че до язовира е имало табели за забрана на плуването. Това, че българите са идиотизирани е ясно, но вече все повече родители стават некадърни по отношение на грижите за децата си. Какво трябва да направи държавата? Да огради всичките язовири с телена мрежа и през 20 метра да има караул с калашник? Или да назначи по 10 спасителя на язовир? ЯЗОВИРИТЕ В БЪЛГАРИЯ СА 2000!!! Да не говорим, че същото може да стане с децата от някое селце покрай Дунав и Черно море или покрай която и да е река. Няма никаква разлика!
Човек трябва сам да се сеща кое е опасно за него и за децата му. Но имайки предвид кретенията на българите, държавата все пак се е погрижила да сложи табели. Е, както се вижда, понякога и те не помагат. Простия си остава прост! А подобни постинги показват трагедията на българина, за който всеки друг е виновен, но не и самият той!
цитирай
2. miralyub - не си прав. стопаните но водни обект ...
25.06.2008 20:30
не си прав. стопаните но водни обект и са длъжни да осигуряват спасители...
но има друга тънка линия при някои обекти водното спасяване е ябълката на раздора между различни институции... надцакват се кой да спести пари и им е по-лесно да си прехвърлят топката и накрая да сложат забрани, за да си вържат гащите.
за сведение, на градския ни плаж на Дунав, който е държ. собственост няма още спасители...защото има партийни ежби.
но за това, че всеки трябва да се пази- си прав. затова и съм зачекнала родителите- те трябва да внимават къде пускат децата си.
цитирай
3. spasunger - Хммм...
25.06.2008 22:37
Айде пак държавата. Държавата ли да варди децата къде ходят и какво правят, или родителите, които не им обръщат нужното внимание? Имало е табели "къпането забранено" - какво искаш още от държавата в случая, да прати пазач там да обхожда по цял ден да не влизат деца? А къде са били родителите? Наистина трагедия, но не бързай да хвърляш всичко на държавата. Най-лесно е да хвърлим вината на някой друг и да си измием ръцете или поне да залъжем собствената си съвест.
цитирай
4. miralyub - ееее, когато абсолютно всичките ни ...
25.06.2008 22:49
ееее, когато абсолютно всичките ни естествени водоеми до един са забранени с табели тази година ... това не е ли по вина на държавата?
цитирай
5. анонимен - хич не съм съгласна!
26.06.2008 09:41
В случая държавата не е виновна ама никак.Това са 13 годишни деца и се предполага, че могат да четат.Щом има поставени табели "къпането забранено" какво повече трябва да се обяснява.Един човек като не желае да се научи на ред и дисциплина никой не му е виновен.Щом са решили да се самоубиват изборът си е техен.
цитирай
6. анонимен - В случая държавата е невинна
26.06.2008 10:10
Спасители има само на охраняемите плажове /водни басейни. След като има предупреждения, че къпането е забранено, какви спасители?! За да е разрешено къпането, освен спасители, трябва да са налице още много фактори - благоприятна микробиология на водата, особености на дънния релеф и т.н.
цитирай
7. анонимен - 5. анонимен
26.06.2008 10:30
Изключително смела гражданска позиция: Който не чете, не бива да живее!! Ура
цитирай
8. miralyub - до анонимен 5 и 6
26.06.2008 10:40
да,бе да- децата не са чели, а стопанинът на язовира къде чете? и защо допуска 5 момчета и момичета да влязат с лодка до средата на водоема...
тая лодка да не са си я носили на гръб от вкъщи?
цитирай
9. анонимен - пак съм анонимния 5
26.06.2008 10:48
Какво има де чете стопанина бе.Ти виждала ли си изобщо язовир?Повечето си стоят по средата на една поляна и няма нищо около тях.Не са заградени и собствениците им не стоят до тях та да ги пазят.Нито пък гледат кой влиза.Табелите са за това!А на 7-мия анонимко само ще кажа, че едно дете на 5-6 години вече може да чете.Лично аз чета от 4 годишна.А децата не трябва да се пускат да се отдалечават от къщи, камо ли да скитат по язовирите поне до 14-15 годишна възраст.Тогава вече се предполага, че знаят да четат със сигурност.Пък дори и да не знаят, то не е далече от ъкъла да се сетиш, че не се влиза в такъв водоем-неохраняем.
цитирай
10. miralyub - дааа, очевидно вие залагате на е...
26.06.2008 10:59
дааа, очевидно вие залагате на естествения подбор...
Спете спокойно ,деца!
цитирай
11. анонимен - божеее, какви хора. . . никакво с...
26.06.2008 11:05
божеее, какви хора... никакво състрадание че си е отишло едно дете...:((((
цитирай
12. benra - много
26.06.2008 11:30
тъжно,че си е отишло детето.Не само то, но и много други деца.
В случая обаче отговорността не е на държавата, респективно на собствениците на водоемите, според мен.
Не е възможно на водоеми, в които къпането е ЗАБРАНЕНО да има спасители.Нелогично е дори.
Какво ще спасяват след като къпането е ЗАБРАНЕНО.
Ще спасяват деца, които не са научени, че правилата не са просто нечий каприз, а правилата спасяват живот.И вината определено е на родителите.
Ежедневно ставам свидетел как едва тътрещи се баби, влачат поверените им за отглеждане внучета и пресичат на червено между потока от автомобили.Кой е виновен?Държавата?Че няма полицай до всеки светофар да напомня на бабата,че ЧЕРВЕНОТО означава СПРИ?
И че къпането ЗАБРАНЕНО, означава, че не е позволено.
Съжалявам за детето, аз самата съм майка на почти 12-годишно дете.И непрекъснато ,като латерна, обяснявам защо забранените неща са забранени и защо забраните трябва да бъдат спазвани и какво означава доверие, гласуване на доверие.
Знам, че децата в тази възраст най- много обичат да нарушават забрани, но ...Родителите са длъжни да положат максимални усилия да направят така, че фаталното да бъде избегнато.А държавата е длъжна да постави указателни табели - КЪПАНЕТО ЗАБРАНЕНО.ОПАСЕН ВОДОЕМ.Да не говорим,че деца във възраст, в която все още не умеят да четат не могат да се шляят насам-натам без придружители.Да не говорим и,че по закон...
цитирай
13. анонимен - Стига с тази държава, бе!
26.06.2008 11:48
Държава и без това няма! А няма, защото всеки се спасява по единично, и е най-лесно за всичко държавата да е отговорна/виновна.
Ние правим държавата. Каквито сме ние, такава е държавата. Ако не научим децата си от малки да спазват правилата и разпоредбите днес, утре ще имаме още по-безотговорно общество, политици, държава.
Съчувствам за трагедията, но позицията на автора е погрешна. Спасители има там, където къпането е разрешено. В случая най-голяма е вината на родителите.
цитирай
14. benra - отговор
26.06.2008 12:36
http://benra.blog.bg/viewpost.php?id=206044

много дълго се получи, за да го напиша тук
цитирай
15. miralyub - бенра,
26.06.2008 13:15
няма спор, че всеки трябва да си отговаря за децата- ама я виж втория пример - бащата забравил детето и то се удавило...това е кошмарно!!!
впрочем, от вчера и моят син престана да ме врънка да го пускам да ходи на плаж сам...
цитирай
16. benra - mira,
26.06.2008 13:35
ами -точно, отговорността е на бащата...
Моята дъщеря е плувкиня, това тренира, въпреки това знае че на плаж сама няма да я пусна, изобщо не коментираме въпроса. Когато съм с нея край водата, макар тя да е в пъти по-добър плувец от мен, не свалям очите си от нея, по която причина обикновено тенът ми е неравномерен.
цитирай
17. miralyub - Ооо, виж сега, отивате на плаж семейно..
26.06.2008 13:38
Ооо, виж сега, отивате на плаж семейно... никога сама с детето. И паркираш таткото да я наглежда. Аз така правя, докато не гъбичаса във водата, за да се пека на спокойствие и равномерно:)))).
цитирай
18. benra - mira
26.06.2008 13:52
:-))))Да ти призная-като се наглеждат с таткото, гледам да не гледам, защото акробатиките им са толкова екстремни, че порива е да избягам и да не добия никакъв тен.Това е моментът за почерняване на гърба:-)))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: miralyub
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3322475
Постинги: 675
Коментари: 13663
Гласове: 20495
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031