Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.06.2008 17:24 - Пишат, бришат и не лекуват...
Автор: miralyub Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1092 Коментари: 4 Гласове:
0



      Лекарите в БГ стават все по-малко лекари и все повече администратори.
    Бумащината е превзела тази професия и яде от времето за прегледи, измества контакта с пациентите, трови нервите и на двете страни.
    С въвеждането на електронното обслужване и отчитане в здравеопазването, посещенията при джипитата започват не с разговор за същината на оплакванията, а с въпрос за ЕГН и име, после следва умуване и уточняване на цифри и кодове на болести, съгласуване на часове с колегите - да не би да се получи разминаване, бройкане на направленията... Случвало ми се е „прегледът” да мине, без дори лекарят да стане от стола си, тъй като вниманието му е насочено предимно в попълването на бланки и как да комбинира и догоди отчетността си пред Здравната каса, откъдето го проверяват строго и глобяват безкомпромисно.
     Реалности на здравната реформа в БГ... Уж повече ред и улеснение за гражданството, по-качествено и бързо обслужване, а резултатът - обратен.
     На лекарите този „ред”  тежи, споделят го. На пациентите още повече, защото никой не обича да му губят времето и да не му обръщат достатъчно внимание.
     Изпитах цялата сложност на системата им тази седмица, когато за три медицински бележки направих пътека до местното ДКЦ. Вместо за ден, както първоначално очаквах, ми издадоха талон №7 за постъпване в болница, готови най-елементарни лабораторни изследвания и заключение от педиатър за извършване на операция на дете- за цели ПЕТ дни.
     Видя ми се крайно абсурдно семеен лекар, който иначе е със специалност педиатрия, да не може да издаде заключение като детски лекар и да се налага да изразходва направление към колега-специалист, с което ме натовари да ходя дотам цели три пъти. Иначе системата стриктно регистрира и отчете посещенията ми и при единия, и при втория.
     Семейният лекар не дава направление за лаборатория и отново ме препрати към педиатър.   
     Не можели също в един ден да ми напишат направление за специалист и талон № 7, защото било в нарушение с правилата на Здравната каса. Мотивите звучаха почти административно- датата, която ще отбележи компютърът на двата документа, не трябва да съвпада, а това автоматично ми чукна още една среща с тях. Така с въпросния важен талон се сдобих  чак на петия ден.
     И това не е всичко – запетайките и кодовете в лекарската документация са изключително важни. Заради грешка при изписването на един код ме разкарваха цели 4 пъти от клиничната лаборатория до лекарския кабиет!!!
    Иначе харесвам реформите, стига да не ми трият времето и да не се гледа на мен като на нещо, което минава на конвейер, за да бъде регистрирано в системата под номер и час и съответно осребрено в края на месеца...



Гласувай:
0



1. krotalka - Било е - Ходене по мъките!
28.06.2008 19:03
Бумащината е навсякъде!
Превърнаха лекарите в писари?!
цитирай
2. miralyub - Да, аз при един дори асистирах да ...
28.06.2008 19:06
Да, аз при един дори асистирах да принтира, щото дали да пише, дали да търчи до принтера, пък и гледам на ръка в някакви регистри продължават да регистрират...бъркотия някаква.
Остава да им купят и по едни ръкавели:)))))
цитирай
3. krassko - Разходи се до Турция
30.06.2008 16:28
Да видиш там как е. И колко се плаща. Тук е рай за пациентите.
цитирай
4. miralyub - Еее, не говорим за пари. Става въ...
30.06.2008 16:35
Еее, не говорим за пари.
Става въпрос за бумащина, губивреме и усложняване на нещата...
Моето джипи е отегчено докрай от разните формуляри и имам чувството, че му призлява всеки път, като види пациент на вратата.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: miralyub
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3334211
Постинги: 675
Коментари: 13663
Гласове: 20495
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930