Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.11.2008 11:03 - БГ здравни абсурди! Докога?
Автор: miralyub Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1340 Коментари: 6 Гласове:
0

Последна промяна: 24.11.2008 17:55


         Да се справиш с болестта понякога е адски трудно, да се пребориш с българското здравеопазване – категорично невъзможно.
       Медици от Благоевград бяха разобличени наскоро, че са укрили от пациентите си лекарства за хиляди левове...
       Оперират жена от апендикс на хартия...
       В Пирогов убиха момиче. И не само там...
       Във Видин спестяват пари за изследвания и те обричат на смърт...
       Чета блога на Дагма, на Оличка, пак се сещам за страшната диагноза, с която вкъщи се борим заради ненавременно диагностициране и започнато лечение и у мен се надига оня вътрешен гняв и мисъл, че сме в капана на някакъв заговор за здравно унищожение на нацията.
 "Нов инспекторат ще дебне немарливи доктори догодина. Броят лекарските грешки в интернет"

        Това, прочетено в пресата днес, ме зарадва. За нещо подобно говорех в коментарите си към "Диагноза СМЪРТ".
        Като един косвен пациент в момента / в качеството ми на придлружител на болен, попаднал в абсурдния здравен лабиринт/, съм на мнение, че не комисиите и държавните органи трябва да са единствените контролиращи работата на лекарите. Това право трябва да имат ПАЦИЕНТИТЕ, които са истинските ползватели на здравна помощ. Като говорим за граждански контрол, няма по-удачен вариант от въвеждането на подходяща форма на АТЕСТАЦИЯ на здравните работници.
      Така например, медиците от доболничната помощ /джипитата/ да бъдат оценявани за работата си от пациентите в края на всяка календарна година, а колегите им от болничната /става дума за целия медицински персонал/ при изписването на болния. На изхода на лечебния процес да се попълва атестационна карта с мнение за:
- резултатност от лечението;
- оказано внимание и ниво на медицинско обгрижване;
- наличие или липса на корупционни практики;
- условия, които болничното заведение предлага и др.
      Атестационната оценка от своя страна да бъде обвързана с увеличение на заплатата на лекарите- за да бъде стимул същите да гонят качество в работата и да се стремят да печелят доверието на пациентите. Лошо атестираните - да се наказват, като е задължително да има вариант и за прекратяване на лекарските права. Просто, убийци няма защо да си отглеждаме повече.
     Днес, постъпвайки на лечение, пациентът и хал-хабер си няма за полагащите му се  по здравна пътека процедури, изследвания, здравни грижи. Не знае, защото информацията умишлено се спестява, спестява му се лечение, за да може  клиничните пътеки да се използват като  идеално средство за източване на пари от Здравната каса, съответно от джобовете на всички данъкоплатци. Пресен пример за това е скандалът с оперираната от апендикс млада жена, която се оказва, че никога не е постъпвала за такова лечение. И  личните ми наблюдения как в болниците пациенти чакат с месеци за влизане в болница, защото  местата били  заети от вече хоспитализирани лица. Вторите обаче се лекуват вкъщи и пребивават в лечебното заведение  само веднъж седмично за  т.нар. главна визитация.
      Т.е. аз като пациент, който стриктно си плаща здравната осигуровка, държа да знам в детайли на какво лечение имам право и какво по-добро от това мога да получа срещу заплащане.
      Атестацията на изхода  би била една много добра форма за преодоляване на корупционните процеси в здравната ни система- срещу почти пословичното прибиране на пари под масата и оправданието, че това се случва, защото заплащането в тази професия не отговаря на ценза. Пациентът в България не трябва да бъде панацея на проблема на лекарите с държавната машина, като бъде изнудван за пари, нито пък като се превръща в отдушник на неудовлетвореността им, като въобще не го лекуват...
    Просто е крайно време нашенецът  да престане да се чувства жертва на здравната система в България, а да се почувства   фактор в нея.



Гласувай:
0



1. siikastation - ...
24.11.2008 11:38
Просто е крайно време нашенецът да престане да се чувства жертва на здравната система в България, а да се почувства неин фактор

Ще стане, но някой ден...
Но когато стане нещата ще се наредят

Болниците минават през атестация на определени периоди, занисещи от предната атестация. Дават се "звезди" като на хотелите. Тези звезви пък определят какво може и какво не да се върши, респективно какви приходи да има болницата. Когато минава атестацията болните са в шок. Знаеш ли защо? Когато сърдитите сестра и санитарка, и надменния лекар започнат да се държат прекалено любезно, заради атестацията, отделението стане чисто като в болница ;) раздадат се нови служемни пижами и храната заприлича на ресторантста, пациентите стават напрегнати. Много хубаво не е на хубаво, си мислят те... Това цялото внимание напряга иначе агресивния персонал, той го приема като унижение. И когато мине атестацията си го излива с цялата сила върху болните хора...

В тази връзка няма ли кой да уволни д-р Атанасова от Плевенската АГ клиника :( Тази жена е в постоянен ПМС :)))))
цитирай
2. krassko - При цялото ми уважение към теб
24.11.2008 11:40
Това което си написала е на нивото на четвъртокласник. Преди да пише, човек трябва да прочете законите и наредбите. И да поговори със специалист. Поговори си с личния лекар и търпеливо изслушай и неговото мнение. Случва се на човек неща които са от бога, или природата и за тях никой не ни е виновен. И се поукроти малко. Колкото до личния ти лекар имаш право два пъти в годината да го смениш. Но ти искаш и да му навреш главата в калта. Да му даваш оценка за работата и да ме отрежеш главата всеки път когато си настинала.
цитирай
3. miralyub - Крассско,
24.11.2008 14:35
Виж сега... щом лекарите ми работят като чиновници и си позволяват да почиват на официални празници... да бъдат и атестирани като такива...
Знаеш ли на мен какво ми се случи . Влизаме в болница , лекуват ни 4 дена от общо 60 и няколко и на четвъртия опппсссс, трябва да си ходите за 3 дни до Видин, защото отделението по лъче и химиотерапия затваря врати- на 22 е официален празник , плюс съботата и неделята... и никой нямало да дава дежурства за 2-3 пациенти!!!!
А ние към онзи момент сме новопиостъпили, съпругът ми с адско главоболие след лъчетерапията, приема храна на системи.
Аз съответно се съгласявам- отнемайкъде ще пропътуваме 240 км., нарамчила съм 8 банки и системите с тях, болкоуспокояващите, ще търся на местна почва сестра, която да му прави вливанията. Ноооо в този момент съпругът ми изпада в криза. Адски болки, усилващи се, с една дума състояние, което не позволява пътуване. Стигаме дотам, че той се мята в леглото...
и тогава не издържах на това скандално поведение от страна на болничното отделение...в крайн асметка пациентът постъпва в болница, защото се нуждае от непрекъснати грижи и лечение, а не влиза там на курорт. Трябваше да принуждавам лекарите със скандал да намерят сами решение на проблема. Е, накрая се съгласиха на компромис--- да ни преведат в друго отделение!!!! Н оси осигуриха все пак собственото удобство и почивката от 3 дни!
Сега, като прочетеш това, може и да се съгласиш защо настоявам да ги атестирам аз ,истинският получател на здравна помощ. Защото като са зависими от мен, ми се струва, че и грижите, които полагат ще са повече!!!!
цитирай
4. анонимен - Весо - “...че сме в капана на някакъв заговор за здравно унищожение на нацията.”
24.11.2008 15:35
Да, много добре казано. В капана сме на заговора. На приетия през 1990 г. от 7-то Народно събрание за изпълнение план, известен като Планът Ран-Ът. Съгласно, който “българската икономика, в условията на пазарен принцип е предназначена да изхранва 5 милиона души.” Статистиката показва, че през 1990 г. сме били 8 700 000, през 2006 сме вече 7 700 000, а през 2008 – 7 300 000. Е, сега след 18 години можем да кажем: Всичко, което беше предначертано в този план се изпълнява. Къде по-успешно, къде по-неуспешно. Изпълнява се и една друга Програма, съставена през 1988 г. Някои се съмняват в нейната автентичност, но няма как да не се приеме като виждаме вече, колко е истинска. Ето част от нея:
1.Българите винаги трябва да бъдат бедни и безправни, навсякъде да изпитват неудобства и неволи и ежедневни бюрократически спънки.
2.Масовата бедност трябва да поражда масова безпросветност и глупост, а те на свой ред - масова престъпност.
3. Да не се допуска българите да си възвърнат равенството, независимоспа, свободата и националните богатства.
4. Образованието трябва да създава морални уроди.
5. Посредством вредни и непълноценни храни да бъдат превърнати в безпросветно стадо, в безинициативни, бездейни и затлъстели свини. Кръвта им трябва да бъде кисела, а не алкална.
6. Да се поддържа високо равнище на детска смъртност у българите.
7. Да се спъва профилактиката и да се прави всичко за намаляване средната продължителност на живота.
Вярно ли е? – Вярно е! Истина ли е? – Истина е!
Защо българския народ трябва да бъде подложен на геноцид в собствената си страна от шепа самозабравили се политически предатели, които за да останат във власта са готови да станат ортаци и с дявола?
Кой контролира медицината и системата на здравеопазване (ега си думата – здравеопазване) и кой има най-голяма финансова изгода от начина, по който те функционират сега?
"Медицинската система е същинска медицинска мафия, която създава болести и убива за пари и власт... Противно на това, което бихме искали да вярваме, медицинските или политическите власти няма да дадат решението на проблема. Всъщност именно те са го създали и те искат да го поддържат..."
Целта на медицинската система е да бъде сложна.
Лекарите искат да помагат на своите пациенти и последните искат да им се помогне. Защо се получава така, че това не се осъществява? Причината е, че между лекаря и пациента има посредници. Налице е правителството, което е отнело правата на пациента и е създало законодателството за това как трябва да се практикува медицина и кое е правилно, и кое грешно. След това идват застрахователните компании, които вземат парите на пациентите и решават по какъв начин ще ги върнат на лекарите... И така пациенти и лекари имат връзка само чрез застрахователните компании и чрез правителствените институции...
Фамилните лекари у нас се стимулират да записват колкото се може повече пациенти, за да получават повече пари. Но как можеш да познаваш и да бъдеш лекар на няколко хиляди души и да обърнеш достатъчно внимание на всеки от тях, когато има нужда? Освен това семейният лекар е превърнат в писарушка и времето, през което е в кабинета, отива изключително за попълване на документация - амбулаторни листа, медицински направления, рецепти и др. и затова не може да отдели необходимото време и да поговори по човешки с пациента.
Ние, пациентите сме сега тези, които обслужват тази система за здравеопазване, а би трябвало да е точно обратното!

А социално значимите заболявания в България са достигнали такова разпространение, че могат да бъдат наречени истинска национална здравно-демографска трагедия, колапс, катастрофа...
България е страната с най-висока смъртност от инсулти и инфаркти в целия свят!

Колкото до това с какво се храним, какво ядем и пием, отговора всичко го знаете: с БОКЛУЦИ.
Ето ви съдържанието, на един вид разтворима напитка, така както е написано на опаковката: "Захар, лимонена киселина, натриев цитрат, трикалциев фосфат, подсладители (aspartame-Е 951, acesulfam K- Е 950), витамин С, малтодекстрин, гума, натурална портокалова и натурално идентични вкусови добавки, титаниев диоксид, оцветители (Е102, Е110, Е129). Витамин С - 100%. Phenylketonurics: съдържа фенилаланин."
Въпросът е: Какви естествени хранителни вещества виждате изписани?
цитирай
5. miralyub - Сийкастейшън,
24.11.2008 17:17
Ще я уволнят въпросната... когато на теб, мен и другите като нас ни дадат възможност да попълваме по едно формулярче с оценка доволен ли си от лечението, резултатно ли е, мили ли да били лекарите, притискали ли са те за пари, чисто и спретнато ли ти е било по време на престоя в болницата????
Като въпросната дама получи от половината си пациенти лоша оценка ще й бият шута, а другите видят това и не повтарят нейните грешки... и тогава работата ще потръгне, ще видиш...
Поздрави!
цитирай
6. miralyub - Весо,
24.11.2008 17:23
Аз за този план Ран бях чела, че се оказало, че ние българите не сме оправдали очакванията за по-ранно унищожение... съвсем по български сме оцелели повече отколкото са ни прогнозирали. Т. е. объркали сме им нещо плановете на авторите но този пъклен план като цяло:))))
И си мисля, че сега със здравеопазването Рановците гледат да си наваксат желаната успеваемост... Въпросът е дали ще си мълчим и ще им позволим и това?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: miralyub
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3323482
Постинги: 675
Коментари: 13663
Гласове: 20495
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031