Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.02.2009 18:32 - Непразнична България
Автор: miralyub Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2916 Коментари: 15 Гласове:
0

Последна промяна: 21.02.2009 18:33


       Патриотизмът на българина са събужда само по празници.
      19 февруари дойде и си замина- изприказвахме се - политици и общественици в реалността, ние- в интернет пространството. Поупражнихме се в родолюбие. За кратко и почти по задължение. На следващия празник пак. А той е само след малко повече от 10-ина дни. После ще повторим същото упражнение на два пъти през май- на 6 и на 24, на 2 юни, а през септември- на 6 и на 22...
       Това са празниците. Знам ги отлично, защото години наред част от служебните ми задължения включваха да организирам всякакви официални чествания и церемонии. По време на такива съм виждала хора, които се просълзяват, когато чуят българския химн, но и вип лица /разбирай -предимно партийни такива/, които се редят с венци и цветя пред паметниците с едничката комерсиална цел да се видят във вечерните новини. Хора, чиито думи на този ден идват от сърцето, и такива, които празнословят, само защото трябва да кажат нещо пред някого си.
    Няма да забравя случаи, когато партийки –мижитурки, намиращи се перманентно в реанимация и които почти не излизат на показ в обществения живот, пристигат на чествания с помпозни венци, за да бъдат видени и добре припознати от бъдещите си избиратели. Дори проявяват претенции – готови са да погазят и нарушат иначе строгия протокол.
    Партийна дама, която не знам защо се чувстваше «могъща и значима» пък си тръгна разочарована веднъж от «голямата несправедливост, която била обезмислила участието й» /това според нея, разбира се/- името на партията й не бе съобщено от водещия- каквото бе нейното желание - индивидуално, а бе изредено заедно с други участници. Репликата й беше нещо от рода: «Ама аз защо съм купила венец, щом не ме съобщихте самостоятелно?».
     Е, имам и обратния пример, който показва истината - че уважението към големите българи, към българското, към националните символи се проявява отвътре, че е много лично и че за него няма нужда от специален повод.
     Беше преди един от официалните празници на страната. Наложи да сменям част от вече износените знамена, поставени на ключови места в града. Та едно такова знаме, прeгънато на 4 и наметнато през ръката, за да не се смачка, бях понесла по коридорите в сградата. Във фоайето бяха насядали чакащи хора, а сред тях на едно от канапетата имаше възрастен човек - на около 70-ина години. Това, което той направи, безкрайно ме впечатли.
     Виждайки ме със знамето, стана от стола и застана чинно прав.
     Той спонтанно отдаде своето уважение към българския трикольор - символът на страната, славната история и делата на националните ни герои.
    Направи го без важен повод и без фанфари.



Гласувай:
0



1. skribezium - miralyub,
21.02.2009 18:57
Благодарности за хубавия постинг.
Завършваш го с нещо многозначително - един възрастен човек става прав пред преминаващото в твоите ръце национално знаме!
Дали този старец не е онзи с "цялата си глупост", изречена в Чикаго от готвещ се да ни управлява политик? Или не е от онези "кръвожадни пенсионери", искащи високи пенсии - думи изречени също от политик, който сега събира партията си едва в една влакова композиция?
Или този човек е залъгван постоянно от една "социална" партия?
Този човек е истинският българин! Този възрастен човек, преминал през какво ли не в живота си е ДОСТОЙНИЯТ българин.
И никакви унижения от който и да е не могат да го сломят!!
Поздравявам те за изключителния постинг!
цитирай
2. miralyub - Благодаря ти! Предизвикаха го ...
21.02.2009 19:05
Благодаря ти!
Предизвикаха го коментарите в блога от тези дни и всичко изписано за Левски и българщината.
Трябва да ти кажа, че срещата с този възрастен господин ще я помня цял живот. Тогава в първия момент не можах да си обясня поведението му. Намериха се колеги- живели повечко от мен, които ми разясниха за какво става въпрос.
Та, ясно е-има българи - особено от едно по-старо поколение, които са далеч по-читави и по-истински в отношението си към българското.
цитирай
3. krotalka - Не само ти се замисляш над тези неща
21.02.2009 20:28
Ето нещо от един бивш съблогър

http://nyamamideya.blogspot.com/2009/02/blog-post_20.html
цитирай
4. miralyub - Кроти, за мен тези дни винаги са били ...
21.02.2009 20:33
Кроти, за мен тези дни винаги са били работни на фул, нопоне съм се нагледала на такива театри и изцепки, бедна ти е фантазията...
цитирай
5. krotalka - Знаеш, че само по интернет
21.02.2009 20:43
следя за случвщото се. Явно има тотален упадък на нравите.
цитирай
6. miralyub - ценностите или са изместени в ня...
21.02.2009 20:46
ценностите или са изместени в някаква напълно изкривена посока или вече ги няма...
цитирай
7. candysszzz - Патриотичност само по празниците - ...
21.02.2009 20:53
Патриотичност само по празниците - тъжно, но истина, също като щедростта по Коледа. Въпреки това поста ти е хубав! Усмихни се и погледни по-оптимистично на нещата ;)!
цитирай
8. miralyub - няма песимизъм тук- просто за тези ...
21.02.2009 21:36
няма песимизъм тук- просто за тези неща трябва да се говори.
цитирай
9. анонимен - Весо - Прекрасно си го сътворила
22.02.2009 00:29
И аз се присъединявам и ти благодаря за поста. В края ми се надигна буца в гърлото. Има ги, живи са все още!
И колко е безнадеждно тъжно, когато сравняваш нашите градчета и селца, където ако се вее някое забравено българско знаме, то почти винаги е окъсано, разкъсано и оцапотено - като парцал, като ги сравниш с тези в съседната страна. Във всички селца по пътя след Малко Търново до Цариград се веят ярко червени, чисти, сякаш току що поставени знамена с полумесеца. Без изключение. Не стига това ами навсякъде са построени и се строят НОВИ джамии, чийто брой нараства с приближаването към мегаполиса.
Ей това е държавна политика.
При нас тези тиквеници, управляващите за 20 години нито една църква не построиха. И няма и да построят. Иначе ми плещят, че и те били във времето. Тапунгери. Много разбират какво говорят.
цитирай
10. miralyub - Весо, къде е това нас? Защото нямам ...
22.02.2009 08:15
Весо, къде е това нас? Защото нямам идея откъде пишеш.
Всьо таки - пак ме провокираш да пиша постинг и да показвам...Освен всичко друго по времето на предишния ни кмет, който няма да престана да казвам, че е в пъти по-читав от настоящия - по негова инициатива дигнахме и църква в града- такава не беше строена цели 100 години...
цитирай
11. анонимен - Весо - Радвам се, че греша
22.02.2009 14:45
Няма да те питам с какви пари е построена църквата. Но аз говоря за държавна политика или с други думи правителството да излезе с програма за строеж на църкви в цялата страна и за ремонт и възстановяване на сегашните. А не както сега става - Дайте да дадем някоя и друга стотинка, че да сме си построили църква, горе на баира. Като начало трябвали някакви си там 4-5 млн. Пък после ...ще видим. И следват номера на банкови сметки... Аз не съм съгласен с тия номера. И друго има. В момента в Бургас казаха и започнаха начаса строежа не на една, а на ДВЕ ДЖАМИИ. В Бургас турци няма! Има цигани, но турците сигурно не са повече от 200-300. Хиляда да са. И какво от това?За какво говорим. Старите вече комплекси "Меден Рудник" и "Славейков", всеки с по 30000 души са без ЦЪРКВИ! Но общинарите позволиха и си ги посториха и евангелските домове. Сега продължават с джамиите. Играят си с народното търпение!
цитирай
12. miralyub - Виж, строеж на църква само с държ...
22.02.2009 15:12
Виж, строеж на църква само с държавни пари не е имало и няма да има.
Дирекцията по вероизповеданията към МС има задължението да финансира частично и разполага за целта с някакъв бюджет, но там повече от 3 бона е трудно да изкрънкаш.
При нас и Общинскиятсъвет помогна, но основното бе и от дарения- градеж в тия дни се прави трудно и струва много, само по силите на едно финансиращо перо няма как да стане.
А и да ти кажа, когато са ангажирани и миряните- по се радват на храма после.
Имат го наистина за свой.
Поздрави!
цитирай
13. анонимен - Весо - Това за финансирането го зная
23.02.2009 10:06
За миряните - също. Нали започнахме да събираме левчета за тази църква в Меден рудник от преди цели 16-17 години. И сега какво? Строежа започва само с 300 000 лв отпуснати от общината. Това е смехория! Как да се радваш. Когато вляза в тази църква (дали ще го доживея?), ще се радвам.
Но виж, моята болка е друга. И тя не е само моя.
Държавното безхаберие, разградения двор наричащ се все още България.
Видно е колко много джамии се строят, не е видно да се строят МНОГО църкви.
Знаеш ли какво означава израза:" Родопите са заколът на България?"
цитирай
14. miralyub - Весо, парите за джамии идват отвън, ...
24.02.2009 09:09
Весо, парите за джамии идват отвън ,струва ми се... това е стройната страгетия за ислямизиране на де- що може в БГ.
цитирай
15. анонимен - Весо - Да така е!
24.02.2009 10:36
Отдавна съществува проект за ислямски пояс от Цариград, през Родопите, Косово, Албания. Ако това се осъществи, а то е на път, България се връща в границите на Княжество България или нещо такова. Може даже и по-малка да е.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: miralyub
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3323150
Постинги: 675
Коментари: 13663
Гласове: 20495
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031