Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.06.2009 18:12 - Хайде да се образоваме съвременно
Автор: miralyub Категория: Лични дневници   
Прочетен: 33952 Коментари: 158 Гласове:
0

Последна промяна: 20.06.2009 18:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
        Ако трябва да правя класация, след съдебната система по закостенялост в България се нарежда образователната. Нали съм в изпитна родителска треска... та наблюденията вече вземат връх.
      Вчера министърът на образованието Вълчев- който така неуспешно се опитва да бъде модерен, отново ни сюрпризира, като натресе на седмокласниците да преразказват скучния и архаичен вече Вазов. На изпита за елитните гимназии се падна дидактическа задача, свързана с преразказ на първа глава от романа „Под игото”. За избора неговите хора от МОН са се повлияли от онази толкова оспорвана в публичното пространство класация „Голямото четене”, не сторила нищо съществено, освен да изведе на преден план „най- четения по задължение роман”.
        Няма какво да се лъжем- за моето поколение Вазов беше далечен, за децата днес – още повече. Той е труден и обстоятелствен в прозата си,а избраната глава от романа бъка от диалози, с архаичен език е и много, много турцизми... /май заради последното и е легнал така на сърцето на Вълчев- свидна му е раздялата на тройката в управлението, ама да не се отплесвам/.
Защо пиша всичко това? Защото се оказва, че моето възмущение от подбора на изпита съвпада с позицията на група преподаватели от СУ, ”въстанали” срещу присъствието на романа в учебната програма и поискали децата да учат нещо по-съвременно.
     Което е абсолютно правилно!
     Да, Вазов е труден за децата, а един Каравелов дори се налага направо да се „превежда” абзац по абзац. За сравнение да кажа, че един съвремемен разказ като „Заложна къща”, даден миналата година на изпита, има къде- къде по-трайно и впечатлавящо въздействие върху младия читател. Децата го разбират от раз, схващат идеята, изненадата на финала, разбират и поуката.
     За мен инициативата на преподавателите е добра, но отсега знам, че и отпорът срещу им няма да е малък, защото българинът обича клишета и етикети и трудно се разделя с тях.
     По повод изпита се натресох в един форум да изкоментирам нелепия избор на министерството и оттам една тумба зомбиран народ ме разпъна на кръст.
„Ама как, великият Вазов, „Под игото” – най-добрата книга, аз на това ли уча детето си, да няма ценности, който не е чел романа , не е личност, не е българин”... и се почна една битка...
     Да, Вазов е бил върхът за времето си, „Под игото”- също. Днес читателят има други интереси, които формират нови изисквания, има други критерии за добър художествен текст.
    И какви ценности може да формира у човек книга, която като се чете, не се разбира? Или която се чете насила?
       Може да звучи скандално, но ми е спорно въздействието и полезността на част от така наречената класика. Българската класика в голямата си част е тежка за четене- едно, заради изказа и второ, заради тематиката- свързана все с трудни периоди от историята на страната. Тя носи информация, но си е една болезнена литература. Мен винаги ме е натоварвала. Затова много по-лесно би било да се поднасят знания с по-съвременни текстове, близки до битието на младите хора и даващи мъдрост и поучения ненатрапчиво.

П.С. Не отричам, разбира се,  всички класически произведения, един Ботев  и днес ми е слабост с цялото си творчество...





Гласувай:
0



1. ivdechev - потресен
20.06.2009 18:30
Да ти призная, аз специално съм потресен от това което пишеш. Никога не съм бил литератор и никога не съм разбирал от автори, но като набор 76 мога смело да твърдя че Вазов е един от най-великите български автори. Това, че не образоват децата (учениците) сега, за да разбират какво са мислили и чувствали хората преди сто и няколко години според мен е съвременен проблем. Ти уби и последната ми надежда за младите хора в България. Кой друг български автор може да замени творчеството на Вазов.
цитирай
2. haralanov - Здравей Мира!
20.06.2009 18:31
Нищо скандално не виждам в написаното от теб.Аз поне наблюдавам следния парадокс.Да,вярно е,че нашите автори от 19 век,трудно се възприемат от учениците сега.Но пък и съвременните автори са направо маргинални сред училищните среди.Включително и за самите учители преподаващи Литература.Не е достигало до ухото ми никога разговор за прочетена книга от Георги Господинов,Алек Попов,Кристин Димитрова,Деян Енев...Не се чете.Нямам и отговор защо...
цитирай
3. ivdechev - продължение
20.06.2009 18:37
Признавам, че коментара, който написах преди малко беше най-бързият в живота ми ... дори не издържах да прочета целият текс. Сега го прочетох и съм още повече потресен. Нима искаш да кажеш, историята ни е клише? "Днес читателят има други интереси, които формират нови изисквания, има други критерии за добър художествен текст". Какви са новите интереси, какви са новите изисквания и какви са новите критерии за добър художествен стил? Такива, че да могат образовани глупаво деца да изкарат 6?
цитирай
4. bloghead - За мен не бяха трудни нито Вазов нито Каравелов
20.06.2009 18:38
Класиката си е класика, не виждам съвременен български писател, който да им е достоен заместник в учебниците по литература. А примерно Константиновия Бай Ганьо си е модерен и в наши дни.
цитирай
5. haralanov - До ivdechev
20.06.2009 18:40
Да,мисля си,че до голяма степен Историята ни е клише!Кажи ми един факт и аз ще го оборя.Тук съм далеч от мисълта да се сравнявам с доносника-историк Божидар Димитров но и той издаде книга със заглавие ,,Дванадеситте Мита в Българската История,,
цитирай
6. ivdechev - Какво означава "историята ни ...
20.06.2009 18:47
Какво означава "историята ни е клише"? Клише може да бъде историята на България в периода 1990-2020. Щях да коментирам исторически факт ако бях свидетел. Но въпреки това, мисля че Ботев и Левски са били достойни българи
цитирай
7. pollyatanasova - ...
20.06.2009 18:50
Лично мое мнение си е,че който иска да изучи историята на България няма как да не мине през "Под игото".Ако ще махаме Вазов то нека заличим и голяма част от историята на държавата си,за да се запомня по-лесно от учениците.По мое виждане истината е доста болезнена,но следната:съвременните ученици определено замениха четенето на каквито и да е автори с игрите и сайтовете за забавление в интернет.Благодарение на него и си намират готови теми и няма нужда от голяма мозъчна гимнастика.Болезнено е,но голяма част от учениците отиват към деградация с интерес към чалга,екстази и др...казвам го с болка,защото също съм майка и не искам това за децата си.Искам да ценят страната си,историята си и за могат без проблем да рецитират:"Аз съм Българче"!
цитирай
8. анонимен - Не са виновни авторите, а мързеливите и незаинтересовани ученици
20.06.2009 18:53
Вазов бил труден за разбиране?!?! Особено пък "Гост" е от най-трудните за четене! Пълни глупости! Това, че днешните ученици имат крайно беден речник и използват 500 думи на кръст в речта си не е причина да се премахне един велик творец от програмата. Да не мислите, че Шекспир не е използвал думи, които са архаични или напълно неизползваеми днес в английския? Да, но на никой не му идва и на ум да го премахне от учебния материал. Защото има творци и творби, които са емблематични за една нация, които са непреходни. Говорите пълни глупости, не е виновен Вазов, а безотговорните родители, които не се интересуват от децата си, и немотивираните учители.
цитирай
9. miralyub - ivdechev ,
20.06.2009 18:54
Да, и ти си от зомбитата, които сте приели 1 към 1 това, което някой ви е казал за някой автор.
Ето, това ме дразни в БГобразование- там ти се набива в главата ,че трябва да възприемаш едно нещо, един човек, един автор по точно определен начин. Казали са :Вазов е патриарх, край- не подлежи на обсъждане. Друг няма.
Не е така- худ. литература и индивидуално възприятие...
Защо харесвам Зола??? Той е крайно натуралистичен- но ми е достъпен, интересен и по-малко натрапван.
цитирай
10. ivdechev - sorry but,
20.06.2009 18:58
На мен никой не ми е набивал нищо в главата. Факта, че сега съм тук и пиша означава че и аз съм прочел нещо и най-малкото "някой ми е набил в главата" да мога да подържам тезата си. Вазов и Ботев бяха единствените автори, които съм чел бе никой да ме кара на сила.
цитирай
11. miralyub - bloghead,
20.06.2009 18:59
на теб не- но децата се препъват сега в архаизмите и не могат нищо да разберат, защото са на друга вълна. те пък знаят неща от технологиите, които и на теб ще ти е трудно да ги разпознаеш, нали?
но да се върнем на Каравелов- четохме го вкъщи и съм го обяснявала изречение по изречение- стилът е остарял, какво да ти кажа, детето не разбира половината думи.
цитирай
12. miralyub - ivdechev,
20.06.2009 19:00
всичко задължително, не е интересно- особено за сегашното поколение.
цитирай
13. анонимен - Мдаа, браво, браво. Ето такива хора ...
20.06.2009 19:04
Мдаа, браво , браво.Ето такива хора като простата авторка на тази боза и този haralanov заслужава тая държава.Защото бъдещите поколения явно стават все по-изпаднали и вече поемат контрол над нея.Продължавайте все в тоя дух, напред към самоунищожението!След 100-150 години няма да има вече дори и територия с името България, а от населението което е генетически българско, ще са останали под 1 милион индивида, които ще продължават да намаляват.Но всичко това ще стане именно заради такива загубени хора.Иначе междувременно - продължавайте все така себеотричането, продължавайте да се срамите от историята си, и от себе си, продължавайте все така да подлагате на тези които допреди 130 години са ни държали хомота!Знайте само че историята е зла мащеха, която помни всичко и не прощава.
цитирай
14. miralyub - haralanov ,
20.06.2009 19:06
така е.
аз не случайно направих паралел с разказа от миналата година. просто нямам думи да ти опиша докато се готвехме за изпита и при решаването на теста от миналата година, какъв интерес предизвика този текст у дедето. Виждах очичките му, изненадата в края на текста- защото финалът беше много силен... Така се помни едно произведение- не с наизустяване на определенията, които някой е дал за него.
затова се радвам за инициативата на хпреподавателите да има повече съвременни автори.
цитирай
15. ivdechev - И аз имам дете и ще ти споделя какво ми ...
20.06.2009 19:06
И аз имам дете и ще ти споделя какво ми е мнението. Децата не искат, искам пак да наблегна на "не искат" да възприемат първо това, което пише и второ начина по, който е написано, защото няма аналог в настоящето. С две думи те не са виновни, прави са за себе си, но по някакъв начин този факт според мен трябва да се промени. Не съм съгласен, че като елиминираме трудното за тях ще им решим проблемите.
цитирай
16. bloghead - @miralyub
20.06.2009 19:07
нали са ученици, сега се учат. Безспорно има думи които са неизползваеми в наши дни, но са част от богатството на езика ни.
Допадна ми паралела с Шекспир на анонимен (8).

Относно технологиите имам някаква представа за съвременните термини:-).

Успех с образоването на малкия, в днешната училищна джунгла сигурно е изпитание.
цитирай
17. miralyub - анонимен 13,
20.06.2009 19:09
ти понеже си много умен си пускаш коментарите по 2 пъти, хахаха.споко, изтрих единия, да не ти се смеят.
но защо се учудвам- и ти не си привърженик на индивидуалното мислене, а както изглежда на стадния принцип на живот.
и не ти допадат инакомислещите- ама нали знаеш кой е писал: Лудите,лудите, те да са живи:))))))))
цитирай
18. kobata - Мира,
20.06.2009 19:14
четях досегашните ти постинги с интерес, но този тук ме кара да се замисля дали повече да разглеждам твоите писания. Сама казваш, че си родителка и следователно би трябвало да знаеш, че физическото, умственото и културното израстване на един човек е дълъг и труден процес. Колко ли пъти си карала твоето дете да се храни с нещо, което не иска? Защо не го оставиш да яде само чипс и солети? Или пък да кара на алкохол, цигари и наркотици, ако това му е по-вкусно, интересно и потребно? А? Същите неща са и с образованието. Да, съгласен съм, че образователната система е консервативна, но има неща, които трябва да ги знае всеки, наричащ себе си българин. Те са основата на по-нататъшното му развитие. Можем ли да говорим за духовност без Пайсий, Софроний, Вазов, Славейков, Каравелов... Ама учениците не ги разбирали? Ами, защото учителите разсъждават като теб и не успяват да направят така, че децата да разберат сериозността на тези текстове. Там Хараланов говори за Господинов, Енев и останалите жълти автори. Ами няма ги в училището, и се надявам никога да не се появят. Това са временни неща, ерзац, еднодневки... Училището е затова, за да учи децата на задължителните неща! А тези интересните - тях ги дават всеки ден в праймтайма, вечер след 12 часа, в клюкарските хроники и т.н.
цитирай
19. ivdechev - до miralyub
20.06.2009 19:17
И какво сега ... 14 си пуснал коментара 2 пъти и какво означава това, че е много тъп ли ... я прочети пак какво е написал, вземи един химикал и си го запиши за домашно
цитирай
20. errorreport - За Вазов, както и да е, нямам против,
20.06.2009 19:18
макар че моят син казва: "Не знаех, че трябва да съм в час с нек'ви лафове от 19-и век?"
Обаче друго ме интересува - в теста е имало въпроси за "Ангелинка" и "Неразделни". Той твърди, че не са ги учили тези произведения тази година (по новата програма). Мисля да питам и учителката им по литература вярно ли е това, но ако на теста е имало въпроси за произведения, които не са учили, това ми звучи скандално?
цитирай
21. miralyub - kobata ,
20.06.2009 19:28
моите постинги пиша за своя консумация- не задължавам никой да ги чете. аз вход не взимам, нито си следя брояча.
Значи трябва да се разграничат 2 неща:
едно е да се учи как се е развивала бълг. л-ра през вековете, друго да се научат децата да си служат със словото, предлагайки им се образци за изказ със всичките им похвати...
това , второто спокойно може да става и с по-съвременни текстове.

цитирай
22. ivdechev - До kobata
20.06.2009 19:29
Знаеш ли, и аз писах неща в които съм убеден в този пост, и аз имам дете и естествено проблеми, и вече толкова години си затварям очите и не искам да повярвам, че е истина ... образованието ни ... сега без да се усетя, благодарение на думите ти и на това ,което съм се усмелил да си призная си признах цялата истина ... дано да е за добро не само за детето ми но и за всички българи...
цитирай
23. miralyub - ivdechev ,
20.06.2009 19:30
13, е 13- падна надолу като му изтрих втория коментар- не случайно си поправих числото в моя коментар...
аре, сега ти се поправи:))
цитирай
24. miralyub - errorreport,
20.06.2009 19:32
и на мен детето каза такива неща и аз знам, че не са взели целия материал в училище, но ще видим оценката накрая.
цитирай
25. ivdechev - miralyub
20.06.2009 19:34
Като е за лична консумация си пише у дома на компа, не в интернет. Напиши един пост за учителите. Прочети малко литература за учителите. Постарай се да бъдеш учителка защото всеки човек трябва да бъде. И ... бъди по възпитана с хората които са отделили няколко минути за да те уважат и прочетат това, което мислиш
цитирай
26. miralyub - ivdechev ,
20.06.2009 19:38
хахаха, аз си знаех и не случайно пуснах този постинг, за да видя докъде ще стигнат нападките всьо таки- интересно ми е...
но понеже не преставаш да ме предизвикваш, а е известно, че съм цапната в устата и не правя реверанс на никого, ще ти кажа. Словосъчетанието "личен блог" какво ти говори?
цитирай
27. ivdechev - отговор
20.06.2009 19:45
Когато пускаш постинги, никой да не ги чете
цитирай
28. miralyub - ivdechev ,
20.06.2009 19:47
ама ти затова ли пишеш- за слава, за внимание, жалко тогава.
мирето пише за удоволствие. за да си повикам срещу нещо и така да ми олекне. не държа да го чете някой.
сега наясно ли си колко неоснователен ти е отговорът?
цитирай
29. pin777 - Според мен
20.06.2009 19:48
не трябва по никакъв начин да забравяме нашите бележити български творци. И трябва много да се наблегне към още по-задълбоченото им изучаване с цел младите хора да вникнат в мислите , в деянията и нещата вълнуващи предшествениците ни. Но ми се струва, че в този преходен за страната /то стана 20 години вече ама../ ни момент това изпитание е непосилно за тях. Непоносимо заради напрегнатия начин на живот, заради 'лутането' на нацията ни в търсене на ценностите на новия начин на живот. И заради неспособността на децата да разберат всички предходни изброени стремежи на творците ни би трябвало да полагат изпит на нещо разбираемо за тях, близко до тяхното ежедневие. Не след време да останат с мисълта, с 'травмата' мога да я нарека в тяхното съзнание. Примерно: -- 'Вазов' ли ? Падна ми се на изпита... И да не бъда краен в изказванията си няма да продължа... Мисля повечето разбрахте мисълта ми.
цитирай
30. анонимен - от номер 13
20.06.2009 19:50
Постнах го 2 пъти, защото съдържанието му хубаво трябва да се види от такива като теб.И наистина ти дори си коментирала не съдържанието, а факта че бил постнат 2 пъти.Хе хе.Твоето мислене, че ти си по различна от стадото, не е така защото ти си точно част от него, сегашното за което парите са Господ.Или сега ще ми кажеш - ама аз не съм такаваао.А факта че ти искаш, един вид, да махнат от учебния материал хора които са били едни от малкото будни и мислещи хора от онова време - еми какво да ти кажа, явно не си наред!Предполагам не можеш дори да видиш че сега и преди много си приличат именно заради това, че както казва ИВАН ВАЗОВ - време на хора с ниски чела и дълбоки джобове.Прави си сметката, кое е архаичното.Думите и турцисизмите му ли?Ами ти явно не можеш даже да осмислиш факта че Иван Вазов е живял по онова време, когато българският езикът даже не е бил такъв какъвто е сега.И да, по твоята логика, в Англия, Шекспир трябва да бъде забранен!Но ти явно не можеш, както САМА! си се изразила да схванеш, толкова трудният Вазов и Каравелов, а за Смирненски какво ли ще кажеш - гнусен комуняга сигурно, ха ха ха ха.Това за Ботев си го написала в дребния си послепис само защото се страхуваш съвсем да не покажеш колко се срамуваш от това че във вените ти има българска кръв.Най-жалкото е че ти открито си тръгнала с такива мисли в Блог-сайт койото е достатъчно известен.Ако искаш покажи се и по БТВ или БНТ, но няма да посмееш НАЛИ!!И като за финал, ще добава думите на един друг БЪЛГАРСКИ поет от, забележи, ВРЕМЕТО на омразения от теб Иван Вазов, познай кой е - НЕ СМЕ НАРОД, НЕ СМЕ НАРОД, А МЪРША,
хора, дето нищо не щат да вършат.
Всичко тежко, всичко мъчно е за нас!
"Аз не зная! Аз не мога!" - общ е глас.
И не знаем, не можеме, не щеме
да работим за себе си със време.
Само знаем и можеме, и щеме
един други злобно да се ядеме...
Помежду си лихи, буйни, топорни,
пред други сме тихи, мирни, покорни...
Все нас тъпчат кой отдето завърне,
щот сме туткун, щото не сме кадърни...
Всякой вика "Яман ни е нам хала!" -
а всякому мерамът е развала...
НЕ СМЕ НАРОД! НЕ СМЕ НАРОД, А МЪРША,
ПАК ЩЕ КАЖА И С ТОВА ЩЕ ДА СВЪРША
Ти заедно другите от "нестадото" се вписваш перфектно в тази картинка!
И за твоя радост, ще го постна пак два пъти!!!!
цитирай
31. анонимен - Постнах го 2 пъти, защото съдърж...
20.06.2009 19:50
Постнах го 2 пъти, защото съдържанието му хубаво трябва да се види от такива като теб.И наистина ти дори си коментирала не съдържанието, а факта че бил постнат 2 пъти.Хе хе.Твоето мислене, че ти си по различна от стадото, не е така защото ти си точно част от него, сегашното за което парите са Господ.Или сега ще ми кажеш - ама аз не съм такаваао.А факта че ти искаш, един вид, да махнат от учебния материал хора които са били едни от малкото будни и мислещи хора от онова време - еми какво да ти кажа, явно не си наред!Предполагам не можеш дори да видиш че сега и преди много си приличат именно заради това, че както казва ИВАН ВАЗОВ - време на хора с ниски чела и дълбоки джобове.Прави си сметката, кое е архаичното.Думите и турцисизмите му ли?Ами ти явно не можеш даже да осмислиш факта че Иван Вазов е живял по онова време, когато българският езикът даже не е бил такъв какъвто е сега.И да, по твоята логика, в Англия, Шекспир трябва да бъде забранен!Но ти явно не можеш, както САМА! си се изразила да схванеш, толкова трудният Вазов и Каравелов, а за Смирненски какво ли ще кажеш - гнусен комуняга сигурно, ха ха ха ха.Това за Ботев си го написала в дребния си послепис само защото се страхуваш съвсем да не покажеш колко се срамуваш от това че във вените ти има българска кръв.Най-жалкото е че ти открито си тръгнала с такива мисли в Блог-сайт койото е достатъчно известен.Ако искаш покажи се и по БТВ или БНТ, но няма да посмееш НАЛИ!!И като за финал, ще добава думите на един друг БЪЛГАРСКИ поет от, забележи, ВРЕМЕТО на омразения от теб Иван Вазов, познай кой е - НЕ СМЕ НАРОД, НЕ СМЕ НАРОД, А МЪРША,
хора, дето нищо не щат да вършат.
Всичко тежко, всичко мъчно е за нас!
"Аз не зная! Аз не мога!" - общ е глас.
И не знаем, не можеме, не щеме
да работим за себе си със време.
Само знаем и можеме, и щеме
един други злобно да се ядеме...
Помежду си лихи, буйни, топорни,
пред други сме тихи, мирни, покорни...
Все нас тъпчат кой отдето завърне,
щот сме туткун, щото не сме кадърни...
Всякой вика "Яман ни е нам хала!" -
а всякому мерамът е развала...
НЕ СМЕ НАРОД! НЕ СМЕ НАРОД, А МЪРША,
ПАК ЩЕ КАЖА И С ТОВА ЩЕ ДА СВЪРША
Ти заедно другите от "нестадото" се вписваш перфектно в тази картинка!
И за твоя радост, ще го постна пак два пъти!!!!
цитирай
32. kentoff - Давайте, давайте - не спирайте готовата война!
20.06.2009 19:52
Не прехвърляйте спора в личния сектор.
Големи хора сте - не сте децата ви ученици - пример давате.
Моля ви, не се дърлете и ме извинете, че давам съвети за подобаващо държание.
Бъдете толерантни един към друг - темата, която сте
захванали да разчепквате е много сериозна и не бива
взаимно да се унизявате.
Моля ви!
цитирай
33. ivdechev - до miralyub
20.06.2009 19:58
кой от всичките
цитирай
34. анонимен - пак от 13
20.06.2009 19:59
А да и никой не е ПИСАЛ - Лудите, лудите те да са живи, защото това е КАЗАНО от лиричен герой, познай кой и от къде, но ти явно така и не си схванала нито техния смисъл, нито към кой са отправени.Жалко само, че човека към който конкретният лиричен герой, отправя или по скоро си ги помисля тези думи, са направени на нищо от такива като теб.Нали така, стадото, стадото, само дето не си схванала, че този за който са предназначени тези думи, е именно такъв - който не иска да е част от неебателното стадо.И ТИ искаш всъщност да бъде премахнат такъв материал от учебният план, нищо че съдържанието си му е еднозначно, дори и за нашето време на липса на морал!
цитирай
35. miralyub - анонимен на квадрат,
20.06.2009 19:59
изкушавам се така да те наричам заради желанието да спамиш по два пъти с всеки коментар.
не ме плаши със Славейков..."Само знаем и можеме, и щеме един други злобно да се ядеме"...
ти си го цитирал/а, не аз. и кой дойде злобно да ме яде на моя територия?????
цитирай
36. miralyub - ivdechev,
20.06.2009 20:01
как кой-? 27- аз отговарям напълно хронологично на теб днес.
цитирай
37. christov - Да се легитимирам
20.06.2009 20:03
Само да кажа, че коментар номер 8 е от мен. Извинявам се, не съм видял, че не съм логнат.
цитирай
38. ivdechev - ОК
20.06.2009 20:04
искренно се надявам текста написан от "тъпака" дето пак си постнал коментара два пъти да е бил балсам за очите, защото за мен беше (благодаря ти бивш 13, настоящ 31) и аз го търсих но не можах да го намеря)
цитирай
39. miralyub - christov ,
20.06.2009 20:05
благодаря за уточнението.
цитирай
40. miralyub - danailvdimitrov ,
20.06.2009 20:07
на патриотизъм ли го биеш?
цитирай
41. ka4ak - уважавам мнението ти,но не съм съгласен!
20.06.2009 20:08
може би ще ме разбереш,ако погледнеш тук,не само поста а и коментарите!
http://bimbo163.blog.bg/lichni-dnevnici/2009/06/16/v-otgovor-na-kachak.349514
цитирай
42. miralyub - ivdechev ,
20.06.2009 20:09
не трябваше да го търсиш текста, а трябваше да го знаеш НАИЗУСТ, ако наистина си искрен в твърденията си във всичките коментари.
цитирай
43. christov - miralyub
20.06.2009 20:22
Не мога да разбера тази мания на българите да търсим винаги вината в другите, а не в себе си. Няма нищо лесно на този свят. Не трябва програмата да се облекчава, а напротив, учениците трябва да се опитват да дадат малко повече от себе си. Идиотия е да си мислим, че като им облекчим уроците, ще се постигне по-качествено и адекватно образование. Спрете да търсите вината все в чуждия двор и погледнете малко в собствения си.
цитирай
44. анонимен - Искате ли, вместо Вазов и останалите архаици
20.06.2009 20:23
децата да изучават единстевно и само творчеството на Цефулес :))) Ще им стигне за основно, средно и две висши :)))
цитирай
45. miralyub - ka4ak,
20.06.2009 20:36
прочетох, дааа, за ролята на родителите, за болката на учителите.
за родителите съм съгласна- без нас нещата не стават. затова и синът ми чете книги от 4-годишен, със създаването на текстове се справя доста добре, аз дори съм изумена от хрумките, с които ме сюрпризира като описани смехотворни случки, някакъв вид постинги. мисля, че ще излезе от него точно литературен тип човек.
но ,повярвай, като стигнем до задължителния и неразбираем материал, това го отказва- това не е ли лоша индикация?
цитирай
46. miralyub - danailvdimitrov ,
20.06.2009 20:48
а как си го обясняваш тогава, че преподаватели от СУ, които трябва да са защитници на българското самосъзнание и българската литература, са въстанали срещу Вазов?
цитирай
47. miralyub - да се извиня, че не мога да отговарям ...
20.06.2009 20:54
да се извиня , че не мога да отговарям на всички, но ме гонят и задачки...
цитирай
48. sparhawk - не съм съгласен
20.06.2009 20:54
Вазов има богат и звучен език и е забавен за четене. Тук не става дума, че бил "най-българския автор" - просто е добър автор. Не само за времето си. Старите думи само правят текста по-хубав, а и не мисля, че трябва да се поддържа това да ползваме 200-300 "съвременни" думи. Не мисля, че има и съвременен автор на нивото на Вазов. Що се отнася до това, че е неразбираем - вината е изцяло в любимите ти преподаватели, които произвеждат тонове малоумна и досадна критика, която отказва младите от четенето.
цитирай
49. ka4ak - лоша индикация е за нас и за учителите!
20.06.2009 20:59
След като ти не го носиш в себе си,как ще може да му го обясниш и да те разбере?Учителя след като е на работа,как ще те увлече и ще стигне до синът ти?
Сама като погледнеш назад,ще се открои някой учител
който е оставил трайна следа в съзнанието ти!ТОВА Е НАСЛЕДСТВОТО ОТ КОМУНИЗМА,БЕЗРОДОВО ОБЩЕСТВО И НИКАКВА ЦЕННОСТНА СИСТЕМА И МОРАЛ,КОЙТО Е УСПЯЛ ДА НИ СЪХРАНИ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ!
цитирай
50. ploudinperper - 48. miralyub
20.06.2009 21:03
А "Немили-недраги", "Хъшове", "Епопея на забраните"?

И тях ли изхвърляме?

Ако на едно дете в първо отделение му е трудно да събира 3+2 или 4+7 - този мателиал да го изхвърляме ли от програмата?

По принцип литературата не бива да се бърка с историята, но е неотменна част от изграждането на нацията.
Без Пайсий, Каравелов, Ботев, З. Стоянов,Вазов, и т.н. -всички ги знаем българите остават боси като цигани.
Немислимо е даже да си го помислим.
цитирай
51. miralyub - ploudinperper,
20.06.2009 21:09
чакай сега, на изпита вчера са им дали да преразказват "Под игото", не става въпрос за анализиране, за да говорим за формиране на ценностна с-ма или кавото и да било друго. по същия начин можеха да преразказват който и да е съвременен текст.
дразни обаче, че целенасочено изпитът е обвързан с кампанията Голямото четене- самият министър призна това. правителствените инициативи се подчертават и популяризират на всеки ъгъл... до втръсване. и защо ли точно сега?
цитирай
52. svoboda64 - Мира,
20.06.2009 21:20
Тръгнах да пиша коментар, но се спрях... защото...
Както и да е, сега, на второ размишление, да кажа нещо, което е изключително важно за "съвременното образование". То не трябва да е "опростено". И в никакъв случай не трябва да спестява на "децата" мъките по осъзнаването какво е било преди тях. Напротив. Много трябва да се осъзнава, включително да се учат "архаизми", защото те все още присъстват в нашия "съвременен живот", като турцизмите напр:)

Освен това, има едно нещо, което се нарича "интеркултурно образование". В момента се разбира твърде плоско: от рода на да разберем зимбабвиеца/иракчанина/афганеца, който по ред стечения на обстоятелствата е бежанец и е тук, но не му е лесно (днес е Международен ден на бежанците, бай дъ уей). Не ми се ще да си мисля, че нашите деца ще са толкова "глупави", че да могат евентуално да разбират "съвременния друг", но не да не могат да разберат "историческия друг", т.е. "прадядовците" си, въпреки "сложния им език". Има ценности и антиценности, които трябва переодично да се сравняват и то точно дълбинно - как са сменили само "опаковката" си, но не и същността си...
За да има мислене, както някога ни учеха, "в прогресивна посока" или поне в еволюционна:)

Поздрави
цитирай
53. miralyub - svoboda64 ,
20.06.2009 21:32
Благодаря за коментара, както винаги твоят стил носи интелигентност и сдържаност.
Макар да сме на двата полюса- имаш моите уважения за написаното, защото в него няма истерия, няма натрапване, няма изкуствен патетизъм, нито клиширани определения.
Винаги ме е вбесявала репликата "Как, Вазов е най- добрият?!", която сме свикнали да ни се натрапва още от училище. Ето, заради такива изтъркани изрази- човек отива в другата крайност и си казва, "Стига, не искам това, искам нещо различно, омръзна ми да ми скрибуцат едно и също, да ми промиват мозъка".
Коментарът ти е убедителен!
Поздрави и от мен!
цитирай
54. svoboda64 - Мира,
20.06.2009 21:40
Не мога да бъда патетична, защото всеки ден се срещам с млади хора и знам колко е трудно да се обясняват исторически реалии, които де факто все още ръководят живота ни:) Многократно е казвано, че има едни "мъртви" (класици в които и да е области), които дори "оттам" ръководят живота ни.
Либералите смятат, че това е "ужасно", консерваторите твърдят, че това е "прекрасно". Истината е някъде по средата. Но не може да се случи без осъзнаване, пресяване, учене, проби-грешки кое от миналото да изхвърлиш кое да запазиш.

И въпреки всичко, моите приятели-състуденти, които все още преподават литература, го правят така: като "диалог между световете", насочен да подпомага "нашия" свят, но само след като сме чули този друг, може би "ОТВЪДЕН" (във всичките му смисли) глас-опозиция:)

Лека вечер и успех на "кандидата"!
цитирай
55. leonor - Аз ще си позволя да се съглася с ав...
20.06.2009 21:42
Аз ще си позволя да се съглася с авторката, въпреки многото критики.
Вазов може безспорно да бъде автор, кгото родителите да препоръчват на вече порасналите си деца, но не мисля, че мястото му е в задължителната програма.
А моето лично мнение е дори малко повече от това. Още от годините, когато "узрявах", за мен той е бил противен за четене. Спомням си колко сълзи съм изплакала когато трябваше да го готвя за изпита след 7 клас. И си спомням, че частната ми учителка тогава, която беше преподавател в СУ, проявяваше изненадващо разбиране по този въпрос. И няколко години по-късно (понеже те са ни семейни приятели), интересувайки се все повече от литература, започнах да го обсъждам с нея в не толкова позитивния смисъл на думата. И с учудване установих, че тя споделя моето мнение.
Та, да си дойдем на думата: за мен Вазов е бил изключително комерсиален за времето, в което е живял. Да речем, че може да направим изключение за "Аз съм българче", но прозата му и конкретно "Под игото" при всички случаи.
В последствие направих личната си стачка срещу него като отказах да го погледна за кандидат студентските си изпити. Бях на 100% готова да пропадна ако се падне, но не и да го пиша.
Сега вече, като литератор, историк и философ по образование, стоя още по-категорично зад думите си.
И ще добавя и още нещо, което научих за годините следване в чужбина - ние сме единствения народ, който по един или друг начин се чувства задължен да казва "Осанна" на всичко, което е заложено в програмата с презумпцията, че щом някой е там, значи е велик.
Не, това не е целта на образованието - целта му е да научи младия човек да разсъждава, да му покаже какво е аргументирана критика, а не да го кара да зубри прехвалени слова дори и за автори, които далеч не заслужават това и да ги облича в завъртяни термини. (тук не говоря конкретно за Вазов)
Що се отнася конкретно до него, тази реалност, която той пресъздава, със същият успех и на далеч по-развито ниво може да се научи посредством историята. А за часовете по литература могат да се намерят също безкрайно добри произведения, които са по-близо до нашето време.
Въобще, темата е много дълга и може дори да се политизира при добър успех, но не смятам да го правя.
Не обвързвам никого с мнението си, просто изказвам своето.
цитирай
56. mitternacht - ...
20.06.2009 21:47
Като набор 89 мога да кажа, че книгата ми беше много интересна!Дори не помня в кой клас я четох, беше доста отдавна.Но си беше интересна.
Имаше всичко-екшън, романтика (ако трябва да се изразя по тоя тъп начин).
Най-важното, наистина, е друго!Тази книга ни припомня нашето минало.То НЕ ТРЯБВА да се забравя.Щото... що... не виждате ли!Управляват ни турци!А ние се събуваме най-послушно.
Ето така, когато не помним нашето минало, велико или пък в страдания, ние губиме настоящето и бъдещето си!
цитирай
57. miralyub - leonor ,
20.06.2009 21:53
Много добре казано!
Нямам какво да добавя, защото точно така стоят нещата и при мен по отношение на Вазов. Да не си помисли някой, че отричам докрай всичко, любими са ми Ботев, Йовков, Пелин, Талев, а Яворов-и него, дори Вапцаров , заради хъса и категоричността, която носи... да не изреждам всички.
Но искам СВОБОДАТА аз да си ги категоризирам и определям кой с какво и как е добър, по моите възприятия, и да си отсея полезното за мен. Не да се водя от ОБЩОПРИЕТОТО.
Благодаря за включването. Жалко ,че коментарите в началото стартираха с такава истерия и не можахме да отпочнем смислен дебат по-рано.
Приятна вечер!
цитирай
58. miralyub - mitternacht,
20.06.2009 21:55
Радвам се за теб, млади момко,
цитирай
59. svoboda64 - leonor,
20.06.2009 22:00
Позволих си да шпионирам на каква възраст сте (ако е вярна информацията в профила Ви). Възрастта Ви обяснява много от "основателния Ви гняв". Някъде на Вашата възраст, а и по-късно - докъм 35-годишната си възраст - не се различавах в общата си оценка за "патриарха". Въпреки че до това време бях завършила Българска филология и знаех какво е направил Вазов за "осъвременяването" на българския език. Това е нещо, които малцина осъзнават. Да направиш от едни диалекти "литературен език". Но това също изисква историческо познание:) То не е предпочитано четиво за съвременността, която трябва да се случи "тук и сега", и ако може да се изчерпи със себе си. С това не искам да критикувам никого. Но "амнезията" не може да бъде извинение ... за последващи грешки в развитието.

Само това ми е тезата. Дори не е точно тезата "Вазов - патриарха":)
Поздрави
цитирай
60. анонимен - пак този "зъл" 13
20.06.2009 22:02
Ама как съм се паднал точно 13, тц , тц, ще взема лош късмет да ти донеса.Както и да е.Така и ме даде един сносен коментар, а само се опитваш да се оправдаваш със моята злоба !?!? А ти виждаш ли се острани как си всъщност злобна към самата себе си, защото когато човек държи да изкаже че общо взето мрази историята си и дейците, и то от едно минало което всеки винаги трябва да си спомня по много очедвидни причини, и да го каже направо гръмогласно на цял куп хора, не мисля че аз съм ти крив за това че казвам нещата каквито са.И не мисля че си схванала въобще принципа на интернет.Ти не можеш да притежаваш каквото и да било от интернет, защото той съществува в една виртуална среда, където ТИ имаш една ВИРТУАЛНА представа за собственост дадена ти само от един куп source code подплътен с няколко нива на протоколи контролиращи целия поток информация и представен ти с помоща на HTML или подобно до едни разноцветни и удобни за разбиран прозорци, като в крайна сметка ти влизаш тук само защото си създала с помоща на самия САЙТ, един отделен фрагмент (account) който е инкриптиран с помоща на твоя парола, и който фрагмент съгласно правилата и същноста (блогинг) на сайта ти позволява да пишеш свои текстове, няма значение какви са, и пак заради същноста на този сайт позволява на хората да ги гледат.Така че в крайна сметка тук ти нямаш територия каквато си свикнала да имаш в реалния физически свят!Защото всички права, включително и върху този твой акаунт, се държат от администраторите на сайта, като и на интернет провайдъра ти, а той на операторите на международните оптични кабели!.Та така, досега видях коментарите ти към други хора които показват все още признаци на морални ценности.Нали знеш, същото което и хора като Радичков пишат, но ти и него мислиш за изпаднал човек.Жалко,Ти си просто една самовлюбена и арогантна жена, част от поколението което се оформи след 89г. във времнето на мутри, пари като върховна житейска цел и ценност и чалга( онова за тигъра и парите нали го знаеш ;).Какво да ти кажа ти явно не се интересуваш какво става по света, примерно че сега в Иран потушават мирни простести, защото представи си в тази арабска страна има много хора имащи истински цели.Или пък интересувала ли си се някога че наскоро откриха най-стария наблюдаван обект във вселената, на разстояние от нас 12 милиарда години.Явно не, защото ти си част от това поколение с промити глави, които дори не изпитват страхопочитание от великите дела на хора благодарение на чиято будна съвест, ТИ СЪЩЕСТВУВАШ!! Мдаа, по лошото е че ти не можеш да осъзнеш, че благодарение на такива деградирали и изкривени разбирания за това че светът трябва да идва лесно и наготово, тази държава отива към selfdestruct! Браво, само дето си набий едно нещо в главата - ти имаш деца, това значи че когато ти отидеш на онзи свят, ТВОИТЕ деца ще живеят в този свят, а след това и техните!Сега се замисли какво бъдеще мислиш да им осигуриш.Защото именно начина на твоето мислене което едно към едно с това на стадото от другите за които Бай ти Ганчо, не е далеч като ценностна система.И тук ще си позволя да вкарам откус от първият си коментар - "След 100-150 години няма да има вече дори и територия с името България, а от населението което е генетически българско, ще са останали под 1 милион индивида, които ще продължават да намаляват.Но всичко това ще стане именно заради такива загубени хора.Иначе междувременно - продължавайте все така себеотричането, продължавайте да се срамите от историята си, и от себе си, продължавайте все така да подлагате на тези които допреди 130 години са ни държали хомота!Знайте само че историята е зла мащеха, която помни всичко и не прощава".И това за намаляването на населението като статистика го казава и ООН.Просто тук на хората им е лесно да кажат че другия е виновен, нали така.И всичко това е заради твоите, а и на другите като теб, престави за живота.А сега бих искал(и тук да вметна че съм мъж, ако още не си разбрала) да ти дам един линк в YouTube на една песен на System of a Down - B.Y.O.B.
http://www.youtube.com/watch?v=DgCVmUYrSfQ&feature=fvst
И задължително го изгледай до КРАЯ, за да схванеш посланието, и ЧАК СЛЕД ТОВА!! си дай критиките!Предполагам че имаш достатъчно уважение за това.А и съжалявам, ако песента не отгаваря на стила музика който харесваш!
цитирай
61. ploudinperper - Иван Вазов е дух, любов и сила.
20.06.2009 22:05
Трябва да се изучава.
Може да е трудничък за 7 клас, но е подходящ за средния курс, където младежите поузряват.
Комерсиален бил!
Боже, боже...
цитирай
62. miralyub - анонимен 13, 31 спамер,
20.06.2009 22:21
и ти си графоман кат Дядо Вазов:))). или някой от кукундрелите в блога.
е, и няма да ти чета чаршафа- интелигентният блогър коментира кратко и ударно.
вземи успокоително и си лягай, че каквато инерция си набрал, че осъмнеш тук в писане...
за мен не се тревожи... Мирето е в мир със себе си и с околния свят и смята да си ляга...
лека нощ и приятно писане, драги ядний драскачо.:))
цитирай
63. kass - miralyub
20.06.2009 22:24
Стигнах до коментар 35 и не можах да издържа повече. И аз не съм съгласна с теб, но ще се въздържа от тежки думи и определения.
Виж, времената се менят, но Вазов трябва да бъде изучаван. Езикът му може и да е трудно разбираем, но нали разбираш че не може да бъде осъвременен. Не мога да си представя, че някой няма да знае кой е Вазов. Творбите му са преведени на над 50 езика. Той е основоположник на българската следосвобожденска литература. Има творби в почти всички жанрове. Големи са делата му. Не би било хубаво да го забравим... не смятам, че е редно...
цитирай
64. ka4ak - казах че уважавам мнението ти,но кой от тези герои го няма в съвременния живот и не е ли това начина,да покажеш на синът ти кое е добро и кое лошо?Колкото и да
20.06.2009 22:24
го намирате за комерсиален,писал е романа в ОДЕСА и е вкаран нелегално в България!

'Иван Краличът': Син на заможен видински търговец, заточен в Диарбекир поради участието си в чета през 1868 г. След осемгодишен престой в крепостта той избягва и се завръща в България, в Бяла черква, под името Бойчо Огнянов с намерение да продължи революционното си дело.

Соколов: Доктор в Бяла черква, известен като голям веселяк и бунтовник. Отглежда в дома си мечката Клеопатра, която е силно привързана към него. Той е обаятелна личност с ренесансово жизнелюбие и авантюристичен дух, умело съвместяващ предаността към делото и приятеля с бохемството и е влюбен в Лалка.

Рада Госпожина: Сираче от дете, тя е отгледана от госпожа Хаджи Ровоама, калугерка в женския метох на Бяла черква. Работи като учителка в девическото училище към метоха. Влюбва се в Огнянов.

Кириак Стефчов: Син на богат чорбаджия, който е облагодетелстван от турската власт, горещ противник на революционното движение. Той използва всеки удобен случай да наклевети бунтовниците. Поради това се превръща в пръв враг на Огнянов и Соколов.

Чорбаджи Марко Иванов: Заможен търговец, патриот и приятел на бащата на Кралича. Възпитава децата си в почтеност и любов към родината.

Чорбаджи Юрдан Диамандиев: Привърженик на султана и поради това неблагонастроен към революционерите. Той е брат на Хаджи Ровоама и баща на Лалка и на кака Гинка, открита и дръзка жена. Противно на неговите убеждения всичките му деца са патриотично настроени.

Госпожа Хаджи Ровоама: Калугерка в метоха и пословична клюкарка.

Игумен Натанаил: Игумен на мъжкия манастир в околностите на Бяла черква. Той и дякон Викентий също споделят революционния идеал.

Мунчо: Бавноразвиващ се, който живее в манастира. След като става свидетел как Иван убива двама турци той се привързва силно към него и му се възхищава. Благодарение на предупреждението му той е спасен от смърт.

Колчо Слепецът: Предан приятел на Огнянов, който не го изоставя в труден момент.

Кандов: Българин, учещ в Русия и увлечен по социалистическите идеи. Той се намира в града по здравословни причини, но скоро става съперник на Огнянов в любовта, а по-късно революционер и негов близък приятел.

Поп Ставри: Поп в градската църква, също благосклонен към бунтовниците

Чорбаджи Мичо Бейзадето: Заможен чорбаджия, краен русофил и член на белочерковския комитет.

Христаки Заманов: Българин, работещ като турски шпионин. Той се възползва от това като изнудва българи и турци за пари, но не издава никакви тайни около делото.

Муратлийски: Другар на Бойчо от четата от 1868 г., който също като него се установява в Бяла Черква под самоличността на австрийския фотограф Ярослав Бързобегунек и продължава революционната си дейност.

Фратю: Заклет републиканец и член на комитета. В навечерието на борбата страхът го прави изменник.

Иван Боримечката: Революционер от съседното село Алтъново, верен другар на Бойчо.

Марийка: Момиче, което Бойчо спасява от двама турци заедно с баща му.

Шериф ага: Онбашият на Бяла Черква.

Тосун бей: Кръвожаден турчин, изпратен с многобройни башибозуци да потуши въстанието в Стремската долина.

Като второстепени герои се появяват също персонажите от повестта "Чичовци" (Иванчо Йотата, Хаджи Смион Ганчо кафеджията и др.) тъй като действието и на двете произведения се развива по приблизително едно и също време в същата област.

Като герой се явява също и Тодор Каблешков.

Лалка: Дъщеря на Чорбаджи Юрданов, сестра на Гинка и жена на Соколов.

Клеопатра: Мечката на Доктор Соколов

Кака Гинка: Смела жена, но с весел нрав. Омъжена е за Генко Гинкин.

Дякон Викентий: Плах и нерешителен свещеник от Бяла Черква.

цитирай
65. miralyub - kass ,
20.06.2009 22:29
просто си попаднала на истеричните коментари- надолу има по-стойностни:)))).
не става въпрос да не се знае въобще кой е Вазов...

как си представяш, че литератори от университет ще отричат изцяло хляба си???? става въпрос да не се преекспонира едно произведение. те въстават срещу романа...
лека нощ. утре ще продължим.
цитирай
66. leonor - Миралюб,
20.06.2009 22:29
според мен проблемът с "истерията" е по-скоро от това, че си обхванала малко аспекти от темата и може би имаше и по-ясен начин за аргументация.
Извини ме за критиката!
Хубава вечер и на теб!
цитирай
67. leonor - Свобода64,
20.06.2009 22:36
ако мога да тълкувам по ника Ви, Сте горе-долу на възрастта, на която е майка ми. Смея да твърдя, че тя също е подръжник на "тайното анти-Вазов съзаклятие". Както и доста други образовани хора, които познавам.
С това не искам да кажа, че мнението ми никога няма да се промени. Кой знае? Всякакви неща се случват, така че не искам да коментирам.
Още по-малко пък имам против някой да харесва Вазов, стига да не налага мнението си на тези, които не го споделят.
Поздравявам Ви за умерения коментар!

П.П.: Надявам се, че "гняв" е сложено в кавички именно защото такъв няма у мен. По-скоро има безразличие, подкрепено от мнение. :)
цитирай
68. leonor - ploudinperper,
20.06.2009 22:40
Боже, Боже, колко мъка има по този свят, Боже ... о, извинете, това беше Йовков. :)
Нямам против мнението Ви, че трябва да се изучава. Но имам против тънката ирония, която прозвя в коментара Ви.
Бихте ли аргументирали "силата" на Вазов, позовавайки се на историята и времето, през което е живял? В какво се е изразявала тя, освен в написването на N тома ... неща (думата употребявам целенасочено)?
цитирай
69. thomas - ДПС-то яко работи...
20.06.2009 22:49
Първо отмениха турското робство и го замениха с османско присъствие. Наскоро опитаха да ни обяснят, че и баташко клане не е имало, а явно черепите в костницата там са си се събрали по естествен начин. Но победата наближава. Сега пък Вазов беше обявен за комерсиален, но едновременно с това и неразбираем!? Защо ли едно време не ни беше никак труден и Под игото се четеше с лекота за 2-3 дена? А сега изведнъж стана много труден? Много удобна теория. И много лесно минава точно днес, когато никой нищо не чете.
цитирай
70. pin777 - thomas
20.06.2009 22:57
Аз по-горе на позиция '29' се опитах да дам някакво решение и обяснение, но явно има някаква словестна 'война' м/у автора и 'анонимния' така , че...
цитирай
71. ploudinperper - 70. leonor - девойче,
20.06.2009 22:59
ако видиш акаунта ми - аз съм съвременник на дяда ни
Вазова.
Азбукарчетата ръка му целуваха, ако това нещо означава
за теб.
Признавам си - само това, че си дама и на годините на правнучката ми ме спира да използвам по-груби думи.
И добрия тон - естествено.
Да ми задаваш въпроса са силата на вазовото творчество издава не само нечие ограниченост и липса на пълно небългарско съзнание. То бива, бива космополизъм и свят без граници, но това твоето си е
пълно безродство и абсолютна помащина.
Не ми отговаряй.
Ще загубиш.
Спри.
цитирай
72. ka4ak - и за да приключа,може да провериш,защо нямаме Нобелов лауреат!
20.06.2009 23:05
А и защо Вапцаров беше убит!
цитирай
73. ploudinperper - Вапцаров беше убит защото беше терорист и бомбаджия -
20.06.2009 23:15
не си чел истинската история, а ерзацкомунистическите
дивотии и оправдания за предателството си спрямо държавата.
Не слагай един терорист до Дядо Вазов!
цитирай
74. pin777 - Я сега ново 20
20.06.2009 23:17
Туй за Вапцаров пък за първи път го чувам. Я просвети на , дай инфо.
цитирай
75. leonor - ploudinperper и thomas
20.06.2009 23:20
ploudinperper:
Не, уважаеми Дядо, ще Ви отговоря.
И отговорът ще бъде кратък: когато човек иска да бъде разбран правилно, той трябва да се изразява правилно!
Ще Ви цитирам дословно заглавието на предния Ви коментар, за да не ви затормозявам остаерлите очи да го търсите: "Иван Вазов е дух, любов и сила." Че е дух е повече от ясно (във всеки смисъл на думата), че е любов също мога да се съглася. Но пак повтарям въпроса си: къде е силата? И го разширявам, за да ме разберете по-добре: ако Вие сте визирали творчеството му, с чиято сила съм прекрасно запозната, защо сте го "персонализирали" и сте го обобщили с цялостния му образ като Човек и писател?

Ще отговоря тук и на thomas, защото не ми се пишат вече по няколко коментара. Комерсиалността и неразбираемостта на Вазов са две съвсем различни неща и моля да не слагате второто в моята уста (клавиатура)! За ДПС спор няма, но ни най-малко не се присъединявам към нито един от посочените аргументи. Най-малко пък за Батак. А още по-малко виждам причина да свързвате всичко това с комерсиалността на Вазов. И, междудругото, идиотщината за "турското присъствие" беше преди всичко разтръбена от Атака.

Не смятам повече да се включвам, изложих мнението си и стоя зад него, независимо кой е "възпрепятстван" от преклонната си възраст да ме нагруби. Не желая и да оспорвам повече противоположните мнения - всеки има право на позиция.
цитирай
76. ivdechev - къде е автора
20.06.2009 23:29
а било "личен блог"
цитирай
77. ivdechev - до miralyub
20.06.2009 23:36
на кой му дреме за твоя пост ... на кой му дреме колко си умна, хитра и аналитична. Не разбра ли, че хората се страхуват от такива като теб ... ако не ... унижи се и ме питай защо
цитирай
78. ivdechev - до Данаил
21.06.2009 00:11
за разлика от мира, ти не можеш да напипаш пулса на деня ... това не е финал, това е началото ...
цитирай
79. ka4ak - този терорист,можеше да пише стихове в затвора,ако не бяха го атестирали като посредствен!
21.06.2009 00:12
Защото и терорист,можеше да остави още много стихове!Споменах го заради авторката на поста!
цитирай
80. ploudinperper - Хората се осъждат за престъпленията,
21.06.2009 00:57
които за извършили.
Личното творчество независимо от какъв характер и качество е, не може да бъде оправдание за извършване на особено тежки престъпления против личността, обществото и държавата. Нито пък аргумент за снизхождение. Всеки понася отговорност съразмерна на вината му пред закона. Неговата вина е
била безусловно доказана, самият той дал обширни и обстоятелствени показания и изцяло признава на вината си. Ти като издаваш книгата на поети от блога да не би да си мислеш, че ако взривиш хора ще те помилват с презумпцията, че можеш да издавеш и поетично списание след това, дори още подобни книги?
Всеки сам предопределя съдбата си.
Атестацията му е била в съответствие мисловните му
парадигми/по аамета/ - лош човек - лоша атестация.
Да не би да е направил принос в световната поезия или пък в нашата?
/моля авторката за прошка, че и разводних постинга, но се налага отговор тук на място/
цитирай
81. bimbo163 - Хайде да се образоваме съвременно ...
21.06.2009 01:04
Хайде да се образоваме съвременно ??????

Ехо, сега дали ви става ясно на всички защо държавата ни пропада стремглаво?

Това тук доказва моите виждания.
Казвам ви упорито, че проблема в българското образование идва от родителите.
Затова когато питате децата си кой е Левски отговарят - ФУТБОЛЕН ОТБОР
Да, мила ми Мира......
Далечен им е според теб Вазов, неразбираем, НЕСЪВРЕМЕНЕН. Е, трябва ли да сме под някакво робство за да им е актуален????
Ти ако не си чела "Под игото", то съм сигурна , че поне филма си гледала....ако и това не си направила - жалко, жалко за децата ти.....
Това е проблема - всеки е готов да дава предложения, уникални....всеки е вещ в чуждата работа.
Искаш ли мила да влезеш в един реален учебен час и да поработиш малко.
Не бих те товарила с тежка задача, това да си учител е елементарна задача.
Знаеш ли реалната картина в училището където е учило до сега детето ти ? А защо кандидатства изобщо ? Къде ще го пратиш по твое желание ? А там в новото училище, което сте избрали каква е сегашната картина не онази на която стара слава лежи навярно то????
Съвети даваш, конкретизирай се - с кой ще смениш Вазов ?
С поредица от издателство "Арлекин" ???? - актуала поредица на съвремието. От там има кво да научат - Жена с 5 брака, 8 деца, вуйчо женен за третата дъщеря, общ баща на 5 от децата ама не живее с жената.... ГЛУПОСТИ НА ТЪРКАЛЕТА!!!!
Болезнен и мъчителен бил? Пет века как ще изтриеш с помоща на Хари Потър ли?
Навярно и онези в парламента мислят като теб - Защо изобщо да е задължителен българският език?
цитирай
82. ka4ak - аз не разбирам от поезия,други могат да преценят дали е поет или не!
21.06.2009 01:14
И те са казали че не е поет и за това е бил разстрелян,защото Борис III,може да е Кобург,но май е бил повече българин от много други и е смятал,че ако този терорист може да остави нещо за България и света,може да го остави жив,макар и в затвора!
цитирай
83. анонимен - от номер 13
21.06.2009 01:26
Ами да ти кажа още нещо като за последно тогава, щом си легнала да спиш.Както вече казах, след 89г. израстнаха поколения с изкривено мислене.Хубаво, че поне аз като част от точно поколението 89, си спомням по ранните години когато все още нямаше компютри, не мислихме само за това колко са големи циците на Анелия-Камелия-още няква там, и излизахме да играем с приятелите и да се дразним с момичетата.А в последните години от гимназията се сещам как от малките класове, които учеха другата смяна в нашата стя, бяха кълцали една от стените с нож и бяха напаравили дупка в друга и можеше да се види в съседната стая!!!Твоите деца в момента израстват сред изродите и теб явно дори не те ебе за това.Браво, перфектен родител. Само че почти.И да ти дам една малка статистика:
Country or territory
Bulgaria
2020г. - 6,569 млн.
2025г. - 6,25 8млн. -0.97%
2030г. - 5,941 млн. -1.03%
2035г. - 5,624 млн. -1.09%
2040г. -5,305 млн. -1.16%
2045г. - 4,981 млн. -1.25%
2050г. - 4,651 млн. -1.36%
Мисля че схващаш какво пише, само не ми е ясно на тебе въобще пука ли ти че накрая децата ти ще са тези които ще страдат.Но едно май ми е ясно - на теб явно ти е противно че си българка по една или друга причина, и изглежда имаш намерение след време да се изнесеш заедно със семейството в чужбина, да си заживуркате там и да забравите за България и за ? Иван Вазов, ха.Иначе да знаеш, че след това което написа днес, вече доста хора няма да те оставят намира, тъй че си прави сметките!Аз така и така имам опит в разкатаването на такива като теб!Айде лека нощ!
цитирай
84. borjanmljakov - Уви,
21.06.2009 01:26
в провинцията няма как да разберат, че стойностната литература трябва да се изучава незвисимо от затрудненията, които детето на миролюб има.

ПП качак ми се струва поизпушил.
цитирай
85. hristopetrov73 - Здравей Мира, тук отново се е зав...
21.06.2009 01:53
Здравей Мира, тук отново се е завихрила буря :)) Не си ли малко крайна този път. Не мога да отрека, че Вазов наистина е труден за разбиране, още повече от съвременните деца. Но не е ли тук мястото на учителите да обеснят за какво иде реч ? Те са тези, които БИ трябвало да помогнат на децата ни, да оценят богатата ни култура и история, разнообразната флора и фауна на България и куп други стойностни неща, които биха повдигнали духа и националното самочувствие на едно поколение. Наистина, че е грешно да се идеализират не само творци, а и всякакъв вид хора, но и не бива да се забравя стойностното в историята. По скоро съм привърженик на мнението за златната среда. Богатата обща култура придобита чрез качественно образование, не вреди никому, а кой какво ще чете е въпрос на личен избор. Поздрави !
цитирай
86. hristopetrov73 - И пак си имаш опити за "пожи...
21.06.2009 01:58
И пак си имаш опити за "похищение":))) Този субект май си пада по теб, но изразява любовта си чрез агресия :)))
цитирай
87. анонимен - Еее най-сетне някой с моето виждане ...
21.06.2009 02:19
Еее най-сетне някой с моето виждане за образованието да срещна :)
Значи баба ми учила Вазов, майка ми -Вазов, аз-Вазов , и детето ми...и внука и той сигурно ще го учи.
Нямам нищо против Вазов и творчеството му, напротив, моите уважения, но едно училище в което се преподава с поколения едно и също нещо...това не е образование съответстващо на съвременните реалности.
Според мен в училище трябва да се преподават съвременни неща, нужни за бъдещия живот на младото поколение, а не архаични истории.
цитирай
88. анонимен - Лелее Мира, ама много си сладка ч...
21.06.2009 02:24
Лелее Мира, ама много си сладка честно
влюбих се
цитирай
89. pelikan4o - Не знам само защо...
21.06.2009 02:34
сте "захапали" Вазов и Ботев...
То цялата ни система на обучение е пропаднала. Просто една система останала от времето на комунизма напълнена с нескопоснани министерски "кръпки" през годините...

Вземете един учебник по каквото и да е, от някой британски или американски университет, и го сравнете с бългаският му вариант на ниво 7ми клас (не искам да коментирам университетските такива)...


Разликата е огромна...
Самият стил е много по-достъпен, простичко и ясно всичко е описано,дори и да не си запознат с материята...
... и най-важното разива мисленето

докато нашата система развиза "назубрянето", от което след 1 година нищо не ти е останало в главата, въпреки че си си взел матурата със 6ца...

Хора, учете на Запад ...

P.S. даде ми добра идея, затова започвам ново начинание, http://pelikan4o.blog.bg/hobi/2009/06/21/edno-nachinanie.351795
цитирай
90. ploudinperper - до - 87. ka4ak - Народния фолклор за "атестацията",
21.06.2009 07:47
която сочиш, съм го чувал и аз. Доказателства, че се случвало събитието няма нито от един меродавен източник, а основание да се мисли в тази посока май дава единствено епиграмата на Радой Ралин, че е "поетеса на две епохи метреса".
Плюс факта, че Цар Борис не е отменил нито една смъртна присъда на нито един от известните по онова време бомбаждии и шумкари. А е знайно , че е бил приятел на Йонко Вапцаров, с когото са обикаляли Пирина. "Казаното" от Кобурга, за което споменаваш е малко по пилатовски и не е нищо повече от опит за измиване на ръцете му и поставяне на пиедистал на поета-убиец - не мислиш ли?
Най-прозорлив се е оказал Иван Михайлов, които изхвърлил неподходящите за възрастта му книги за четене с предупреждението, че това момче зле ще свърши. Вероятно е било късно - червената чума лесно се прихваща и трудно се лекуват раните от нея.
Ежедневието ни го доказва.
цитирай
91. reason - Аз нямам проблем с това, че се е па...
21.06.2009 07:54
Аз нямам проблем с това, че се е паднал Вазов. Децата са имали само някакъв преразказ. Ние в 5 клас ги правихме тези неща. Изпитът след 7 клас беше СЪЧИНЕНИЕ-РАЗСЪЖДЕНИЕ. За това не беше достатъчно само да си прочел първата глава на романа и да помниш долу-горе за какво се разказва. Сега в елитните гимназии влизат наистина "всякакви" деца. Не е нужен много мозък, за да се преразкаже нещо или да се назубрят няколко граматически правила.
цитирай
92. ka4ak - 95. ploudinperper вместо отговор
21.06.2009 08:32
51. ka4ak - лоша индикация е за нас и за учителите!
20.06 20:59
След като ти не го носиш в себе си,как ще може да му го обясниш и да те разбере?Учителя след като е на работа,как ще те увлече и ще стигне до синът ти?
Сама като погледнеш назад,ще се открои някой учител
който е оставил трайна следа в съзнанието ти!ТОВА Е НАСЛЕДСТВОТО ОТ КОМУНИЗМА,БЕЗРОДОВО ОБЩЕСТВО И НИКАКВА ЦЕННОСТНА СИСТЕМА И МОРАЛ,КОЙТО Е УСПЯЛ ДА НИ СЪХРАНИ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ!
цитирай
93. miralyub - уау!!! добро утро!голяма патаклама станала. . ...
21.06.2009 09:23
уау!!! добро утро! голяма патаклама станала... като изключим агресията срещу мен, има много ценни неща в този диспут... и кат опозиции, и като заключение...
да си глътна кафето и ще обобщя своите "умозаключения" от всичко дотук... в нов постинг ,за да не става тук дълго и разточително,
поздрави на всички!
цитирай
94. jblog - 1. Не прочетох всички коментари, ...
21.06.2009 09:32
1. Не прочетох всички коментари, може някой вече да го е казал, но: освен "Под игото", другите 2 варианта са били "Малкият принц" и "Граф Монте Кристо". "Под игото" е изтеглен чрез жребий, което отговаря на упреците за избора му.
2. И моят син кандидатства и от него, и от други познати деца, чух само задоволство от предмета за преразказ.
3. Това, че нещата, които се учат по литература са далече от децата и трудно предизвикват интереса им, е вярно и наистина е голям проблем. Но мисля, че по-големият е инерцията и рутината на изготвящите учебните програми и на учителите. Как пък за толкова време никой не се сети да направи обучението по литература едно свободно обсъждане, обмяна на мнения между учител и ученици, а не назубряне на клишета отпреди 50 години! Според мен учителят трябва просто да ги провокира да мислят и да споделят собственото си мнение. Да го направи интересно. Тогава и децата ще се заинтересуват от произведението, каквото и да е то.
цитирай
95. miralyub - даммм, децата четат сюжета, слу...
21.06.2009 09:42
даммм, децата четат сюжета, случките... а истинските изразни средства, които са така нужни за научаване, за да съставят смислен собствен текст, могат да се учат от всякакви текстове. ако опираме до историческа фактология- там си има наука- история.
цитирай
96. jblog - Все пак, да пожелаем успех на дец...
21.06.2009 09:55
Все пак, да пожелаем успех на децата! Предстои математика, а там е истината (аз, да си призная, съм пристрАстен и пристрастЕн към нея!)!
цитирай
97. анонимен - Бедния речник на учениците и зас...
21.06.2009 10:25
Бедния речник на учениците и заслепените в оценките към децата си родители правят Вазов "Тежък" и "Тромав"....
Според мен малко са те" разпънали" в онзи форум...малко е..
И хуленето и отричането на един от най-българските ни писатели най-малкото те принизява като българка и като майка...Не случайно именно Вазов е написал едни от най-хубавите стихове и за майката -"В рояка спомени свещенни де моя дух сега се губи все твоят образ въжделенни духът ми майко среща ..люби...." Ида не забравяме края на стиховете :"Ти и човека в мен създаде ти два пъти ми майка беше!"
Или "Език свещен на моите деди..."
Та каква майка си питам аз щом не си успяла да дадеш богат речников запас и широк духовен кръгозор на детето си...?
Не си успяла да го научиш да цени и обича историята ?Сигурно си от тези с османското присъствие отричащи робството....
Тежко и на страната ни с такива майка...
И сигурно детето ти учи английски,а английският гений Шекспир е писал на още по остарял и архаичен английски та значи според теб англичаните да го изхвърлят от образователните си програми а?
Научи се да не плюеш по родното и да възвеличаваш чуждото!
Срамувам се от такива като теб....не бих ги нарекла българи за да не обидя истинските българи...
цитирай
98. анонимен - Една учителка - мъчителка на Вашите деца...
21.06.2009 10:56
Ще имаш ли смелост след тези коментари да напишеш оценката по български език на детето си?

Ти си от тези родители, дето демотивират децата си - вечно мрънкащи, вечно някой им е виновен.
Детенцето, миличкото - доста се е затруднило с класиката. За сметка на това, сигурно знае всички новости в рапа и чалгата.

Напред, науката е СЛЪНЦЕ,
/но нека в душите да изгрей!/
Напред народността не пада
там дето ЗНАНИЕТО ЖИВЕЙ!
/ а НЕ тлей!!!/
цитирай
99. reason - Един от вариантите е бил "М...
21.06.2009 11:00
Един от вариантите е бил "Малкият принц"? Това за изпита след седми клас ли е или след първи?
Догодина ще дадат Хари Потър...
цитирай
100. miralyub - след седми, ама понеже трябва да се ...
21.06.2009 11:02
след седми, ама понеже трябва да се популяризира правителствената инициатива за голямото четене...
инак нищо против Принца- аз го харесва.
цитирай
101. boyanov - Този път бъркаш много. Дано е нарочно!
21.06.2009 11:48
Този път не съм съгласен с много неща в твоя пост. Казваш за разлика от англичаните, французите, германците ...и т.н., българите няма нужда да изучават своите класици, защото не звучали така модерно на сегашното поколение. Вероятно е трудно да "видиш" образа на някоя чалга певица, наркодилър или бизнесмен с бяла якичка в произведенията на Ботев, Вазов, Каравелов. Но как би получил човек база за оценка ако ги нямаше техните Хаджи Димитър, Бойчо Огнянов, Рада Госпожина..? Мислиш ли, че като български идол за подражание трябва да е така съвремено звучащия Азис, вместо някой от класическите български герои? Не мисля, че си точно на това мнение.
Иначе си права. България има нужда от сериозна промяна в образованието си. Увеличаваща се неграмотност, стесняваща се обща култура, липса на професионални умения, след завършване на средно образование, липса на гражданска и политическа култура... са само няколкото от "успехите" на досегашната ни система. Единственото, което "подготвяме" качествено е нискоквалифицирана работна ръка за Европа и Сев. Америка, способна да запълни празнините в трудовия пазар на развитите страни. "Мозъци" от България все по-малко изтичат, защото ние произвеждаме все по-малко такива. Това е проблемът на нашите образование, а не Вазов и класиците ни. В техните произведения поне се вижда жаждата за знание и просвета на българите от онова трудно време, а днес? Какво виждаме днес в нашата съвременна литература?
цитирай
102. анонимен - пълен потрес...
21.06.2009 11:55
Ако 14 годишно дете разсъждава така, бих го разбрала, но ако това са премъдрости на 35 годишната му майка...думи нямам!
И после говорим за липса на духовност и ценности у децата. Ами откъде, аджеба, да ги придобият, като не са случили на родители?
По Вашата логика трябва да въведем Георги Стоев и Христо Калчев в училище, щото те, нъл тъй, пишат на разбираем и близък до "децата" език. Пък като сме тръгнали, дай да плеснем и 2-3 шедьовъра на Милко Калайджиев в читанката! Лесно, достъпно, разбираемо! Че и какъв е смисълът да учат кирилица - и без това само на шльокавица пишат. А, да, за какъв *** им е да учат математика - нали вече никой не смята наум.
Въобще - да закрием училището.
Жалко, че няма драйфаща емотиконка...
цитирай
103. miralyub - пак ще се върна към това-. как ще си ...
21.06.2009 11:58
пак ще се върна към това-. как ще си формираш модел на поведение и изградиш ценност, ако не разбираш написаното???
това за Азис е крайност, чалга културата пък въобще я отписвам...
за моето дете не берете грижа- при такава граждански активна майка- няма как да остане ненаучено и да не се формира като личност. просто "проповедите" не са най-добрият начин да учиш някого на нещо... дай му свобода, избор и го направлявай кротко- това е разковничето...
цитирай
104. miralyub - ама що ли се занимавам с вас- соци...
21.06.2009 12:01
ама що ли се занимавам с вас- социологията от този постинг вече си изведох в следващ:))))
цитирай
105. bovari - Не от вчера е този спор - кои автори да се учат и защо
21.06.2009 12:05
Според мен има едно съществено разминаване, в смисъл, че всеки говори своето си, но не чува другия.
Вазов трябва да се изучава, но по-скоро той е за да възпитава патриотични чувства у българина, но не и да бъде "тема" за изпит по български език и литература.
Лично за мен, за да приучим децата да общуват с книгата, трябва да им дадем свободата да избират-какво, кога и колко, като само ги насочваме и най-вече провокщираме въображението им.
Революционнна може да се стори моето предложение, но ако имах възможност да създам частно училище, щях да дам повече свобода на учителя да избира/според децата, които са в едина група!!!/ книгите, авторите и изобщо програмата!
Поздрави, miralyub!:)
цитирай
106. miralyub - bovari ,
21.06.2009 12:07
привет! горе-долу моят коментар 108 е същият...
хубав ден!
цитирай
107. boyanov - ...
21.06.2009 12:26
Проблемът, че не разбират написаното е също проблем на образованието. Не може да обвиним българският език в липса на богатство откъм изразни средства. Проблемът е в това, че лексиката на децата ни се ограничава опасно. Както е тръгнало ще я сведем до червената лампичка на кучето на Павлов. Светва - и ...време е за папо.
Дано разбираш, че отказвайки се от собствената ни литература (хубава, лоша но наша си - българска) скоро ще се откажем от историята си, езика си... и така докъде?
Щом имаш дете потърси сайтове, където връстниците му "пишат" и коментират, това което ги вълнува. Ще се шашнеш направо от неграмотност и "богатство на изразни средства". Изобщо не отписвай чалга културата, защото това е най-масовата "култура" днес в България. Като се има предвид, че е такава вече доста години, явно формира и ще формира не едно българско поколение.
цитирай
108. miralyub - boyanov ,
21.06.2009 12:33
приемам коменатра ти- ето, че диалогът тук може да се води спокойно и градивно, мотивирано,а не истерично и с клетви...
цитирай
109. thomas - @miralyub
21.06.2009 12:36
Всъщност и Боянов е точно толкова несъгласен с теб, колкото и всички останали, но ти приемаш неговия коментар?! Че той те закопава всъщност и те утвърждава като безнадеждна, въпреки привидно спокойния тон! :-)
цитирай
110. miralyub - томас, защото застава с името си, не ...
21.06.2009 12:42
томас ,защото застава с името си, не е истеричен, разсъждава, не препредава, прочетено и чуто.
аз приемам всякакви позиции, този блог винаги е бил отворен за всички, стига да не се нарушава добрият тон... темата е важна и си заслужава повече хора да се изкажат- аз моята социология вече изведох от нея.
клетвите и заплахите от скрити анонимни, които нямат доблестта да застанат с името си, и ти не би толерирал, нали?
цитирай
111. boyanov - Не, thomas - аз като реша, че някой е ...
21.06.2009 12:49
Не, thomas - аз като реша, че някой е безнадежден не му обръщам внимание. Способна да ме предизвика за дискусия е само личност, която уважавам, и тема, която считам за важна. Тук са налице и двете. Но като блогър винаги се опитвам да спазвам основни правила в дискусиите - уважение към всеки от участниците, аргументирано и логично извеждане на собствената теза и внимателна преценка аргументите на другия. Това е. Няма "закопаване", нито злост. Аз по принцип живея от Светлата страна :)
цитирай
112. jblog - Съгласен съм с boyanov. Мисля, че ...
21.06.2009 12:56
Съгласен съм с boyanov. Мисля, че дори и тези, които ще получат петици и шестици на този изпит, в останалите си писмени и словесни изяви са трагични (е, хайде, разбира се, че има изключения!). Но те не проумяват ЗАЩО трябва да спазват правилата на езика, дори да ги знаят. Просто им е по-лесно така. И това, което ние, като родители, трябва да направим е: да им обясним, че когато правилата (където и да са те) се спазват, за всички е по-добре! И че, в противен случай, вървим към тотална деградация, която се превръща в тяхно бъдеще!
цитирай
113. detlene - ...
21.06.2009 13:07
miralyub, ти защо роптаеш срещу изконната българщина? Га-га... Предлагам всички писали коментари тук да излязат в центъра на града в който живеят и да си разкъсат ризите пеейки българският химн!!! По възможност държейки "Под игото" в дясната ръка. Така ще докажем, че сме българи, патриоти и че все пак и ний сме дали нещо на света и на световната литература... Вазов, о не... Ако някога имам дете, ще му забраня да чете Вазов.
цитирай
114. ploudinperper - 118. detlene -
21.06.2009 13:20
Професията боабаб е равносилна на глава чвор.
цитирай
115. miralyub - истината е, че патриотизмът не е в ...
21.06.2009 13:25
истината е, че патриотизмът не е в говоренето, а в случването му...
ще ме извините , но в деня за почивка, съм и домакиня... та блогът само се наглежда.
цитирай
116. detlene - 119. ploudinperper
21.06.2009 13:39
Пфхаха! Честито, печелиш наградата за остроумие!
цитирай
117. miralyub - danailvdimitrov ,
21.06.2009 15:16
Привет!
макар да ме гонят задачки, включвам се за малко, че стана интересно.
не, не връщай към старобългарския- за Бога, в него е имало падежи и никак не е бил лесен. гали ухото, да, защото като такъв е изиграл своята роля тогава- за да стигне богослужението до хората, да измести гръцкия и да е разбираемо.
като напомняш за него- не е ли точно той доказателство, че всичко е променливо???
цитирай
118. frina - :)
21.06.2009 15:23
Аз съм съгласна. Някъде в нета видях "Под игото" определена като Библията на роба. В 21 век ние си избрахме за най-велик роман такъв без художествена стойност заради кухо патриотарство и зле осмислени идеали. С мазохистична радост дълбаем в миналото и се гордеем единствено с уменията си да надживяваме кланетата, наместо да гледаме напред.
Мира, повечето тук не са разбрали и една йота от това, което си написала. :) Поздрави!:)
цитирай
119. thomas - @frina
21.06.2009 15:38
Къде, мило момиче, го чу или прочете това за художествената стойност на "Под игото"? По някоя от телевизиите или в някой от вестниците на Ирена Кръстева ли? Или все пак първо си прочела книгата? И кой български писател смяташ, че е писал по-хубаво и с повече "художествена стойност", та да заеме мястото на Вазов в класацията? Христо Калчев, предполагам. Абсурдността на кампанията в последните година-две спрямо Вазов може да се сравнява само с това в Англия да почнат да оплюват Шекспир в полза на Дж. К. Роулинг, защото Хари Потър се продава по-добре от Хамлет.
цитирай
120. miralyub - frina ,
21.06.2009 15:45
тенкс!
моята лична неприязън към книги с тематика от турското робство е точно, защото ми мачкат самочувствието.
това, че един прочит им стига и избягвам издигането в култ, не ме прави родоотстъпник, напротив, смея да твърдя, че съм от групата на информираните и добре ориентирани млади хора..
цитирай
121. анонимен - Светла
21.06.2009 16:05
А, дойдохме си на думата.
Защо трябва вече век и нещо да тъпчем и да вменяваме на децата, че по-лошо от турско няма и да всяваме омраза? Че е нямало тогава, нямало е. Сега има други по-лоши неща от турците - погледнете наркотиците примерно, убийствата, тероризма ...
Ни най-малко не толерирам противоконституционното присъствие на турска партия в нашата политика, както и дейността на въпросната партия, но не забравяйте, че ДПС не е цяла Турция! Там живеят и хора.
цитирай
122. thomas - @129
21.06.2009 16:16
В Турция живеели хора, които според теб са различни от онези, които виждаме в ДПС? Някога ходила ли си там, за да видиш как се отнасят техните хора към нас? По-снизходително, отколкото ние към македонците дори! Знам ви аз, вие сте си наша собственост, ама се правите на чужди - нещо такова ще усетиш в реакцията на всеки, на който кажеш, че си българин.

Да, по принцип няма нужда от омраза. Или по-точно, не би имало, ако турците не използват всяка възможност да си усилват влиянието при нас. Успеят ли да постигнат критична маса, със сигурност няма да пропуснат възможността да си поискат някои територии, които на всичко отгоре тогава наистина ще са повече техни, отколкото наши. Та в този смисъл, изобщо, ама изобщо не бива да забравяме робството, а още по-малко - да разрешаваме да ни разказват сладки приказки за това какво всъщност е представлявало то.
цитирай
123. miralyub - заинтригувах се:))) интер...
21.06.2009 16:49
заинтригувах се:)))

интересно ми е как в живота си прилагаш на практика тази "фанатична" обсебеност от Вазов, българската история и всичко, което от снощи така яростно защитаваш в коментарите си.
не се заяждам- аз съм си такава рязка и категорична.
цитирай
124. reason - Не отдавна и аз бях 7 клас. Писахме ...
21.06.2009 17:12
Не отдавна и аз бях 7 клас. Писахме съчинение-разсъждение (а не преразказ!!!) върху "неразбираемите текстове" и странно, но всички ги разбирахме. Искате да кажете, че сегашните поколения са по-тъпи?
Съчинения-разсъждения се правеха върху Вазов, Ботев, Каравелов, Йовков... Не върху "Малкият принц", "Хари Потър", "Снежанка и седемте джуджета"... Ами то още малко ще се пише отлична оценка, ако ученикът знае кой е главният герой в "Трите прасенца" и кой е "лошият" в Червената Шапчица. Накратко това ме възмущава:
1. Преразказ?!?!?!
2. Малкият принц?????
3. "Сложните неразбираеми" текстове на Вазов?!
4. Език "близък до децата"?!
Какви деца? На 13-14 те отдавна са спрели да четат детски приказки (Малкият принц), отдавна трябва да са се научили да разсъждават (не да преразказват) и "Под игото" (което аз учих в 5 клас), "Немили-недраги", "Маминото детенце", "Опълченците на шипка" трябва да са им като добро утро. Дори когато аз кандидатствах имаше "Ангелинка" и "По жицата" (доста по-лесни текстове от другите изброени), но всички бяхме в състояние да напишем поне 2-3 страници голям формат разсъждения върху Вазов и другите.
цитирай
125. анонимен - към 135
22.06.2009 19:53
Разсъждение казваш. Назубрени или преписани чужди, готови, натрапени мисли и заключения. Няма творчество. Само клишета. Всеки път едно и също...
цитирай
126. reason - анонимен 136
22.06.2009 20:59
Който не може да мисли, преписва и зубри.
цитирай
127. анонимен - 13
23.06.2009 02:33
Тик-так, тик-так, тик-так, ти-так, тик-так, тик-так
Country or territory
Bulgaria
2020г. - 6,569 млн.
2025г. - 6,25 8млн. -0.97%
2030г. - 5,941 млн. -1.03%
2035г. - 5,624 млн. -1.09%
2040г. -5,305 млн. -1.16%
2045г. - 4,981 млн. -1.25%
2050г. - 4,651 млн. -1.36%
И времето бавно и неумолимо си тече.Докато тука хората мислят единствено за това, че детето им учело някой си поет, дето бил отпреди 130 години,тъмно, мрачно, студено и несигурно бъдеще се задава на хоризонта.Дупе да ти е яко Мира, защото ти вече си забравила историята, но тя помни, и детето ТИ ще разбере какво имам предвит когато дойде време.Но тогава ще е късно нали!Жалко че ти сигурно няма да доживееш за да видиш, как поради малкото българи и голямо "малцинство", България ще бъде разпокъсана отвътре, дано Косово ти говори нещо, ако не, значи наистина лошо! И когато това твое дете, бъде подложено в един момент, на насилие от страна на онези които допреди тези 130тина години, са ни имали за раята и гяурите и са ни клали като кучета, нямайки значение дали си мъж, жена или дете и старец, ей тогава искам да видя какво ще говориш, защото както ти казах вече - историята е зла мащеха и помни всичко !!!!
Да те видя като си толкова политически активна, дали някога ти е минавало през ума да станеш и да поискш от Турция, да признaе геноцида над българите!!
цитирай
128. анонимен - 13
23.06.2009 02:38
А след това не искаш Вазов да се изучава, за да не ти напомня на онова робско време!ДА били сме роби!Но след това се освобождаваме, и всичко това винаги трбва да седи като обица на ухото!Няма значние че на теб не ти харесва думата роб!
цитирай
129. анонимен - do 139
23.06.2009 10:14
Само не разбрах от какво се освобождаваме? Сменили сме за това време само "агата" с господин, другаря, господин и т.н. И пак сме си роби, само че икономически. Само дето можем да си плюем на воля... но керванът пак си върви:(
цитирай
130. mph - :(
23.06.2009 13:04
Вазов е труден. Вазов е повърхностен. Вазов е нещо от миналото, което не ни интересува. Мда, всичко си е на място. И състоянието на държавата и онтошенията между хората съответства.
цитирай
131. miralyub - това е от другия постинг, но понеже ...
23.06.2009 14:38
това е от другия постинг, но понеже нещата изтерясаха на тема Вазов. ще поздравя всеки, койдо днес - прочете 1 книга и само това го направи завършен и съвършен човек.
та да кажа пак:
бъркате л-рата с историята... това да се научат похватите за изразяване и писане е едно, на формираш българско самосъзнание е друго. не става само с едната книга...
заведи младия човек в едно българско село да види как живеят хората там- как свързват двата края, как са запуснати много дворове, как полето е необработваемо и пустее, как живеят децата в детските домове, как просят хора по улицата , как възрастните хора си броят стотинките в магазина... това не е ли също част от формирането на българско самосъзнание и не носи ли достатъчно убеждение за болка, че тук се случва нещо, което не е редно, нещо, което трябва да се промени??? пак ви казвам- лесно е да афишираш патриотизъм на книга и на маса.
и къде забравяте българската природа, родния край, предците, българската музика, за младите хора на Б-я - които винаги са ме възхищавали с успехите си на световни състезания и олимпиади, а българските спортни постижения???
моля, моля- има толкова много съвременни възможности да изградиш личност и истински българин у един човек...
цитирай
132. miralyub - а на фанатизирания с тик-така да ...
23.06.2009 14:44
а на фанатизирания с тик-така
да ти имам патриотизма, базиращ се само и единствено на книга!!!!
на бас, че и на маса е пак същият!
цитирай
133. thomas - Искрено потресен съм...
23.06.2009 15:24
miralyub, ще опитам да си представя, че при писането на коментар 142 детето ти се е логнало от твое име и е написало иЗтерясаха (според теб от иЗтерия ли произлиза тази дума), л-рата и Б-я. Отврат!
цитирай
134. miralyub - ЕЕЕ, Томас, закачи се и ти в спора ...
23.06.2009 15:33
ЕЕЕ, Томас, закачи се и ти в спора най-сетне- от оня ден се опитваш с кого ли не тук.
Хахаха- ама за вярно съм праснала З вместо С, ама така е- ето на- вчера една учителка ми написа ГРАМОТНО в коментара си "твоЙте родителски" вместо твоите...уча се от нея:)))).
Инак, тенкс за забележката- свикнала съм с БДС, а тук нямам и борбата с клавиатурата предизвиква такива безумни грешки:)))).
Иначе на правилното писане държа много- което малко хора в блога се опитват да спазват.
цитирай
135. reason - Не, че правилното писане има много ...
24.06.2009 07:19
Не, че правилното писане има много общо с това дали се прави съчинение-разсъждение върху Под игото или преразказ на Малкият принц...
цитирай
136. thomas - @reason
24.06.2009 08:10
Да, правилното писане не гарантира добро съчинение, но липсата му определено гарантира лошо съчинение :-) Иначе казано, надали ще можеш да спечелиш състезание по ски спускане, ако не можеш да ходиш.
цитирай
137. miralyub - reason,
24.06.2009 09:09
Не можеш да защитаваш болезнено Вазов, а да не пишеш правилно на неговия език...
цитирай
138. reason - myralyub
24.06.2009 09:48
Напротив, мога да защитавам Вазов дори и грам български да не знам. Аз защитавам доста хора без да разбирам езика, на който говорят, камо ли да пиша правилно на него. но въпреки това аз съм ЗА правописа, защото възрастен човек с грешен правопис звучи несериозно, като малко дете.
цитирай
139. анонимен - .
24.06.2009 16:35
Ми дай като му е трудно на ученика да си размърда мозъка и да понаучи някои думички, да му премахнем Вазов, пък като сме почнали , да вземем да го улесним и да продължим и с другите. Вие г-це какво очаквате, да ви се сдъвка и изплюе като на птиченце в човка материята. Да не говорим за други романчета -за Х.Потър например, че се пънат да наизустяват глупости, а Вазов им бил труден. Ами то четенето е трудно, а пък сигурно да търсите значението на новите думички или старите ви е още по-трудно. Вие чужда литература не четете ли, не търсите ли значение на думи и изрази и термини, това е богатство за езика .... все тая.
Жал ми е за такива като вас, дето си мислят , че имат собствено мислене ... Накъде отиваш народе.......г-цата да ми говори че трябва да и превеждат Вазов и Каравелов, аз по-голяма простотия не съм чувала, а всъщност и това с разказ за Заложна къща ?!? била по-поучителна от Вазов?!!!!!?????!!! Абе хора, вие история и литратура не учите ли ? Господ да пази БЪлгария от такива чуждопоклонници като вас!
цитирай
140. reason - А във Вазов "непознатите&...
25.06.2009 10:55
А във Вазов "непознатите" думи не са толкова много. Четох "Под игото" в 5 клас (11-годишна възраст) и имах максимум 2-3 непознати думи, които се подразбираха от контекста. Четох "Немили-недраги" в 7 клас и отново непознатите думи се брояха на пръсти и всяка се подразбираше, да не говорим че и "Под игото" и "Немили-недраги" са много интересни за четене. Без да си правя особен труд да заучавам каквото и да е се явявах по олимпиади върху Вазов и спокойно стигах до втори кръг. Въобще, тоталното разглезване на децата е голям проблем. Да не ги натоварваме с нищо, да станат тъпички и после да се чудим защо не разбират елементарни неща.
цитирай
141. miralyub - да, за определени региони на Бъл...
25.06.2009 16:58
да, за определени региони на България турцизмите не са проблем...
цитирай
142. reason - Ами аз живея в София и не виждам много ...
25.06.2009 20:59
Ами аз живея в София и не виждам много турцизми във творчеството на Вазов.
цитирай
143. miralyub - един бегъл поглед на половинат ана първа глава показва това:
25.06.2009 21:08
турцизми:сомун душманларъ,колчем,сиреч,Давранма,чакмака.
архаизми: минцовете,бухлати,фарфорова,рубета,фармасонин,ахиевски читак,съпрежени,калъчка,изкукудечиха...
цитирай
144. анонимен - За Вазов
26.06.2009 00:18
Авторке,не съди по-високо от обувките си!
Ако ме разбираш какво искам да ти кажа,но се съмнявам.
цитирай
145. miralyub - анонимнико,
26.06.2009 09:47
моите обувки са с 12 см. ток.
ти имаш ли по-високи, че да ми даваш акъл за темите в собствения ми блог?
цитирай
146. reason - И детето е твърде тъпо да разбере ...
26.06.2009 10:20
И детето е твърде тъпо да разбере думите, въпреки че предните поколения са се справили с това?
Ако е тооолкова сложно, да не ги споменава в преразказа...
Толкова прост изпит им дадоха (преразказ...) и пак се намериха проблеми...
цитирай
147. miralyub - извини ме, но говорим за преексп...
26.06.2009 10:31
извини ме, но говорим за преекспониране на едно произведение. ако трябва да сме точни Вазов възпитава с АНАЛИЗ и това става в по-големите класове, не с преразказ. децата в малките класове го четат като един сюжет, някакви случки. те не вникват в него по-надълбоко. т.е. такава цел/ да се види дали едно дете може правилно да предаде прочетен текст/ може да се постигне и с което и да е друго произведение с малко по-нормална лексика.
цитирай
148. reason - Да, едно дете на 8-9 години трябва да ...
26.06.2009 16:06
Да, едно дете на 8-9 години трябва да може да предаде правилно прочетен текст, но на 13-годишна възраст би трябвало да може и да разсъждава върху текста.
цитирай
149. miralyub - не, 13-годишната възраст е твърде ...
26.06.2009 16:52
не, 13-годишната възраст е твърде ранна за "Под игото"- ако търсите формиране на идеали... и това е част от несъвършенствата в системата. На децата се говорят едни неща, които те не са готови да възприемат по подходящия начин.
знаеш ли какво изкоментира един такъв ученик за "Немили -недраги"- нещото, което го е впечатлило и над което се надсмиваше жестоко: репликата беше такава: Хммм, ама едни направили представление с благотворителна цел- да съберат пари за убийството на султана, хвърлили много усилия и накрая... вечерта, след като подпийнали, пообходили кръчмите и ги изпили...
цитирай
150. reason - Аз на 13 много добре ги възприех. ...
26.06.2009 19:04
Аз на 13 много добре ги възприех. Статистически децата през последните 10 години ги възприемат добре, щом изпита не ги натоварва и пак успяват да влязат в хубави гимназии.
Ученикът, за когото говориш явно толкова мозък има.
Наскоро писах пост как постепенно родителите и обществото ще започнат да разглезват децата и да не им дават да дишат, защото "не са готови" или "не са узрели" и ето че това започва да се случва дори тук.
Сега им дават преразказ на изпита, след 10 години няма да могат да разсъждават на 13 години, а ще развиват това умение на 18-19, ако въобше го развият.
Преразказът е за малките деца, тези, които не помнят какво са правели миналия месец...
Разсъждението е за по-големите деца, тези, които след няколко години ще са "възрастни" с отговорности и (дано!) способности да мислят.

П.С. След още 10 години изпитът след 7 клас сигурно ще е да прочетат първото изречение на "Малкият принц" за по-малко от 10 секунди.
цитирай
151. miralyub - Въпросът е, че възприятията се м...
26.06.2009 19:12
Въпросът е, че възприятията се менят...
Мен лично "Под игото" ми мачка болезнено самочувствието... още от самото заглавие.
За Бога, не искам повече да ми се натяква как баба ми са я Е. турците... Че сме били слаби, че са ни използвали, убивали, сменяли вярата насила. И какво като не харесвам таз икнига- това ме е направило по-малко сериозна личност ли? Нямам ценности или нямам идеали? Или съм втора категория човек? Колко от защитниците на "Под игото" се просълзяват,когато чуят бълг. химн??? Е, аз го правя- всеки път.
Една книга не прави от човека човек. това е истината и няма защо да я слагаме на пиедестал.
цитирай
152. reason - О, не, разбира се. Малкият принц е ...
26.06.2009 21:11
О, не, разбира се. Малкият принц е номер едно...
На мен пък "Под игото" ми напомня колко силни са били българите по време на робството. Нормално е децата да го учат (аз бях на 11, не на 13 когато го учихме), след като учат и физика от преди 300 години. Аз не целя да държат "Под игото" в изпитния график, все пак го прибавиха едва преди 2 години, ако не е било и направо за тази. Нека правят съчинение-разсъждение върху "Маминото детенце" тогава. Чудесна идея, тъкмо за сегашните тийнейджъри. Там не се говори за робството, говори се за възпитание, ценности, отговорности. И пак казвам, не преразказ (не сме 3 клас все пак), а съчинение-разсъждение. В 7 клас на олимпиада изкарах петица, разсъждавайки точно върху това произведение, така че да предположим, че държавният изпит ще е по-либерално оценяван. Значи децата могат да се справят с това.
цитирай
153. miralyub - Ето, пак опираме до възприятие. . . ...
26.06.2009 21:15
Ето, пак опираме до възприятие...
Ти виждаш силата на българите, аз слабостта...
Художествената литература се възприема по различен начин от хората. Едно произведение може да се чете по различни начини, да се тълкува по различни начини, да се изнамират в него доводи за коренно противоположни тези...
Литературата е отворен предмет, би трябвало да дава свобода, не да вкарва в рамки, предварително заложени в учебника. Едно дете може да се впечатли и да разбере още по-добре що е то патриотизъм от съвсем друго произведение. Защо това трябва да става точно и задължитеблно от "Под игото". Могат да се вадят художествени и морални образци и от други произведения.Важното е да паснат на възприятието на младия човек.
И съвсем не държа да е "Малкият принц"- мен и неговото присъствие ме издразни в изпитните варианти- защото просто обвързаха изпита с онази измислена правителствена класация Голямото четене.
цитирай
154. reason - То опира до възприятие, но норма...
26.06.2009 22:01
То опира до възприятие, но нормалното дете няма да възприеме кой знае колко различно нещо след 7-годишната си възраст. Дотогава всичко чуто ще възприеме както иска, но по-късно обществото и семейството дотолкова са повлияли на развитието му, да не говорим и че мозъкът започва много по-бавно да се развива, че каквото и да му дадеш, ще го възприеме "нормално" в някаквите рамки, които спомена. Ако детето израсне в пустинята и му дадеш "Под игото" на 13 (а дори и на 30) години, ще има да се чуди и да не разбира. Но и на българче да дадеш някакви арабски романи с тяхната култура, отношения и религия, ще има да се чуди. Но израснало в контекста България, всяко дете е в състояние да разсъждава върху въпросните разкази и романи.
И пак нещо отбягваш въпроса за съчинение-разсъждение. Какво мислиш за това?
цитирай
155. miralyub - Не, не го отбягвам. Аз наистина не ...
26.06.2009 22:19
Не, не го отбягвам. Аз наистина не съм запозната точно с учебната програма- знам само, че правят транформиращ преразказ от името или на страничен наблюдател, или на някой от героите...
Т.е. на този етап се изисква само проверка дали препредават правилно чут/прочетен текст.
За съчинение -разсъждение и точно на "Маминото детенце" е абсурд- то е свалено от програмата тази година. И това е правилен ход. Опитахме да го четем вкъщи заради някакви подготвителни тестове и трябва да ти кажа, че съм го превеждала ред по ред, при това като словоред Каравелов е още по-архаичен и завъртян. Но най-интересното е, че на мен някога не ми се е струвал така, сега... от позицията на днешния ден, на начина ,по койт оговорим помежду си, даже и от тийн сленга, се ужасих от неговия стил, честно ти казвам...
За съчениението -разсъждение - не знам дали е точно в този вариант в учебните програми. Но чакай- сега се чатнах, че този тип задачи с елементи на разсъждения / и аз като теб имам някакъв спомен, че по това време- 7 клас сме правили такива/ май са изместени от есето - учениците пишат за своите разсъждения по определена тема.


цитирай
156. thomas - @miralyub
26.06.2009 22:24
Извинявай, ама след десетките ти коментари по тази тема ми идва на ум само онзи прекрасен афоризъм на Станислав Лец: "По-добре да замълчиш и да те помислят за глупак, отколкото да кажеш нещо и така да разсееш всички съмнения".
цитирай
157. miralyub - Томас, пак съвсем неуместно изказв...
26.06.2009 22:31
Томас, пак съвсем неуместно изказване. Не мисля,че водя разговор с теб в момента.
Трябва да ти споделя нещо. При първите ти опити да коментираш тук в един предишен постинг бях приятно изненадана от написаното от теб, макар да занех от други блогъри, че си нещо като персона нон грата - заради желанието да се буташ по блоговете и заяждаш с всеки.
Напоследък обаче виждам,че са били прави. Защото освен наглата намеса , имаше и едни опити да сплетничиш - а това не е много почтено, нито пък е мъжкарско поведение.
Малкото коментари, които имаш тук са персонални изказвания към някого, не по темата.
Това е от мен. Насочи се към други блогове- там може и да си паснеш с някой по-грамотен блогЕр.
цитирай
158. reason - Значи накратко да разбираме так...
27.06.2009 13:24
Значи накратко да разбираме така:
Досега учениците бяха интелигентни, можеха най-спокойно да направят съчинение-разсъждение върху текстовете на българските автори Вазов, Ботев, Каравелов, четоха произведенията и ги разбираха много добре, изкарваха си хубави оценки в зависимост от това колко интелект и колко психически възможности има всеки да разсъждава и да мисли и влизаха в хубави гимназии.
Сега от децата на същата възраст се иска просто да преразкажат някакъв текст, който може дори да е детска приказка, за което им е необходим интелекта на мебел. Изкарват си хубавите оценки (то остава с такъв прост изпит да изкарат и ниска оценка, направо...) и сульо и пульо дето не могат да вържат едно изречение влизат в елитните гимназии, където уж е за по-интелигентните, които могат да мислят.
Следователно сега от децата се иска не да мислят, а да преразказват. А кога ще се иска от тях да мислят? Нали ги правим хора с мнение, хора с идеи? Кога от децата пак ще се иска да мислят и разсъждават, да използват мозъка си?
Притеснява ме, че след 10 години хората на 18-19 ще са тъпи като галоши, защото никой в "крехката ранна възраст 13" не е искал от тях да могат нещо повече от това да четат.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: miralyub
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3322552
Постинги: 675
Коментари: 13663
Гласове: 20495
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031