Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.01.2013 18:55 - GSM 4 тръгва тази година
Автор: miralyub Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2432 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Капитал

Четвъртият мобилен оператор ще започне да предоставя услуги на крайни клиенти преди края на тази година. Това заяви Максим Заяков - единият от съсобствениците на "Булсатком", след като от името на компанията получи разрешителното й за тази дейност от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). Церемонията се състоя малко преди края на работния ден в петък в КРС. "Цялата първоначална такса за лиценза, както и годишните такси за него вече са платени", обяви председателят на КРС Веселин Божков.

Така малко повече от година след като получи първоначалното разрешително от регулатора и след доста месеци закъснение с плащането, "Булсатком" може да стартира реална дейност като доставчик на мобилни услуги, конкурирайки се с "Мобилтел", "Глобул" и БТК.

След малкото милиони - още много

Таксата, която "Булсатком" внесе в КРС, за да получи окончателното си разрешение от нея, беше 19 млн. лв. Тя осигурява на сателитния тв доставчик възможност за следващите 10 години да използва две ленти по 5 MHz в честотния диапазон 1800 MHz, като през тях предоставя високоскоростен пренос на глас и данни. Тези пари обаче са капка в морето от инвестиции, които занапред българското дружество трябва да направи, за да стигне до крайния потребител.

Първоначалното финансиране за проекта от 41.7 млн. евро през декември беше договорено с Уникредит Булбанк със срок за връщане пет години.

Сумата за изграждане на цялата технологична мрежа - без да броим търговската, по изчисления на експерти от сектора ще е минимум 200 млн. евро. Очакванията на собствениците на фирмата впрочем са, че ще им трябват почти двойно по-малко пари. "Технологията, на която ще разчитаме, предвижда да използваме оборудване, предполагащо доста повече на брой базови станции с по-малък обхват спрямо стандартните. Така крайната цена ще е по-ниска от обичайното", обясни Максим Заяков.

Името на доставчика на станциите все още не се обявява официално. На първо време обаче "Булсатком" ще използва парите от Уникредит Булбанк за полагане на оптичните кабели между клетките. По думите на Заяков част от оборудването за мрежата ще се произвежда в България.

Шампанско в бурята

Юридическият старт на четвъртия мобилен оператор идва по време на ожесточена битка на "Булсатком" с два от партньорите в сегашния му основен бизнес - доставката на телевизия. Преди Коледа bTV спря първо временно, а после трайно да подава програмите си към абонатите му. Причината според производителя на съдържание е, че доставчикът дължи пари, крие реалния брой на клиентите си, за да плаща по-малко, и не желае да започне диалог за увеличаване на таксите. Настояването на телевизията е за тройно вдигане на месечните плащания. Така и в момента абонатите на "Булсатком" не получават нито един канал от пакета на bTV

От този уикенд те останаха и без TV7 и Super 7 (виж карето). Последните две телевизии се свързват с мажоритарния акционер в Корпоративна търговска банка Цветан Василев, който отскоро е основен собственик и на БТК заедно с руската VTB. Това засилва съмненията, че спорът на "Булсатком" и с bTV точно в момента, когато операторът се опитва да стане конкурент на БТК в телефонията, е подклаждан от кръга около Василев. От миналата седмица "Булсатком" влезе в полезрението на прокуратурата и Икономическа полиция. Двата органа направиха съвместна акция в свързваната с компанията телевизия ТВ+ по подозрения за данъчни измами.

Двата отпадащи

От края на 2011 г. разрешително за дейност като мобилни оператори имат още две компании - "4Джи" и "Макс телеком" на Красимир Стойчев. Фирмата на Стойчев междувременно вече няма такъв лиценз, уточни председателят на КРС Веселин Божков. На свое заседание регулаторът е отнел разрешението на основание "неплащане". Същото най-вероятно ще се случи и с никому неизвестната "4Джи" още до края на месеца. Лицензите на двете фирми струват по 30 млн. лв., защото поисканият от тях честотен спектър е по-голям от този на "Булсатком".




Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: miralyub
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3324403
Постинги: 675
Коментари: 13663
Гласове: 20495
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031