Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.03.2008 10:00 - Хамелеон в политическия цветарник: изкуството да се отглеждат ГЕРБери
Автор: miralyub Категория: Политика   
Прочетен: 2614 Коментари: 4 Гласове:
0



  ГЕРБерът е официално цвете. Гербери не се подаряват всеки ден и не растат за всеки. Подаряват се само на официални дни и официални лица, т.е на по- наши хора. Затова са и скъпи, не са като простите лалета и кокичета. Герберът прилича на слънце и истинските познавачи никога не могат да го объркат с лайкучката...  Когато се подари гербер, значи, че този човек е много важен за теб. Оцветяването няма значение, закщото повечето от ГЕРБерите са хамелеони- отпред са с един цвят, а отзад с друг, според случая. Неприятното за това красиво цвете е, че отвътре е кухо. Затова умните хора вкарват едно телче в стъблото и така цветето става устойчиво и издържа повече. Според специалистите герберът притежава ценни качества- едно от които е да абсорбира вредните вещества във въздуха и така да пречиства помещението, в което се намира... Отрязаните цветове обаче нямат такъв ефект. Това постига единствено живото растение, засадено през пролетта в саксия. Тук обаче има друга неприятна новина. Да се отгледа ГЕРБер в саксия е повече от предизвикателство. Роденото в Южна Африка растение не е от най-лесните. За да сполучите се иска не само желание, но и опит.  Ако успеете, не се учудвайте от вида на цветето. То няма да достигне до такава височина, на каквато обикновено го продават в цветарските магазини. В саксия ГЕРБерът е нискорастящо растение. За да расте добре, трябва да му намерите добре осветено място в дома, а най-добре е в службата. Ако го оставите на сянка или шарена сянка, ще загине, не се оставя и под масата. ГЕРберът се полива умерено, с мека вода в “ЗЕЛЕНО” през лятото и по- пестеливо, когато е в покой. Вода се “дава”, когато почвата е суха на пипане, защото за гербера всяко засушаване е пагубно. Много важно нещо за ГЕРБера е торенето. Започва от началото на април и завършва в края на цъфтежа му. Особено подходяща е фосфорната тор. За щастие поне при избора на почва няма проблеми- ГЕРБерът расте в най-обикновена пръст. За предпочитане е събрана покрай някое прегоряло бунище. В студено време трябва да приберете саксията с гербера в подходящо помещение с температура минимум 15 градуса. Стайният ГЕРБер живее 3 години след засаждането му. Вкоренява се в чувалчета като мицел на гъба. За да цъфти непрекъснато, узрелите цветове се отрязват и се изхвърлят, за да разцъфнат други. И так , уважаеми любители – градинари, ако спазите съветите, то вие ще отгледате в стаята си едно красиво и полезно цвете. Но внимавайте, защото в някои случаи порасналото растение вместо ГЕРБер може да се окаже лайкучка.....   /Из регионалния печат от днес/  


Тагове:   отглеждат,


Гласувай:
0



1. анонимен - видинските ГЕРБери или ГЕРБаджии
13.03.2008 13:21
незнам кое е по - правилно, но знам,че сред тях има доста хамелеони. личи си по това че се оцветиха от червено, през жълто до зелено сега, но немогат да забравят червената окраска... винага я смятат за по-красива. ПО ДЕЛАТА ИМ ЩЕ ГИ ПОЗНАЕТЕ.
цитирай
2. miralyub - ооо, знам за какво говориш. . . . :...
13.03.2008 13:26
ооо, знам за какво говориш....:))))
цитирай
3. анонимен - червена окраска на ГЕРБа
13.03.2008 13:32
то и от търговска гледна точка най-продаваните са червените, и от житейска най-тачените са пак червените, и то от най-тъмната червена окраска. Колкото си по-стар НОМЕНКЛАТУРЧИК толкова по се котираш, а ГЕРБ декларира, че от властта ще се откаже, но с БСП и ДПС няма да управлява... ами във Видин? кое е вярното ?
цитирай
4. miralyub - ЕЕЕ, важното е да се ДЕКЛАРИРА не...
13.03.2008 13:35
ЕЕЕ, важното е да се ДЕКЛАРИРА нещоси....
Декларирането му е майката-после квото си наумил и както си знаеш.....
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: miralyub
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3323020
Постинги: 675
Коментари: 13663
Гласове: 20495
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031