Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.02.2008 12:03 - "Свободноооо, почеши коня"!! и така вече половин година!
Автор: miralyub Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2915 Коментари: 9 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Работата в службата е зациклила. 
                  Яко се е сдухала.  Очаквахме това положение да продължи месец-два, ама цели четири, вече е направо прекалено. Новите шефове все още не могат да влязат в крачка. Липсва екипност, а поставяните рядко, ама много рядко   задачи към служителите винаги са много под   квалификацията на хората, което мен лично адски ме вбесява.             Да не можеш  четири месеца да си прецениш хората –стават ли или не, и за какво точно стават в работата, е направо смешно. Вършат се някакви неща, на парче, несъществени и по възможно най- нелепия начин. Ама само толкова. Но пък се трошат държавни пари за заплати. Което от друга страна е добре, защото не са много местата, където за нищоправене ти плащат.   Не съм специалист по управление на човешки ресурси, но за мен най-адекватно в тази ситуация е още с встъпването си в дължност въпросните шефове да се бяха запознали с работата, компетенциите и уменията на всеки служител, за да направят преценка какво е мястото и има ли въобще такова за всеки  в екипа занапред. Вместо да губят времето на маса народ по цял ден, за тия месеци да бяха освободили ненужните хора, да са провели конкурси и вече да разаботват къде със стари, къде с новоназначени лица, но в някаква нормална колаборация. За да е ясно все пак, че във въпросната служба се работи.             Ама и какви новоназначения само! Единични случаи тук там, но все някакви неадекватни муцуни, направо смешни откъм критерий за професионализъм, с което таман още  години напред няма да сработи системата.             Ситуацията е колкото комична, толкова и трагична. Но поставя въпроса как се прави екипност. Нали един от критериите за постъпване на служба-където и да било, задължително е “работа в екип”. И стигам до извода, че екипната работа изцяло зависи от шефа. Гореописаният случай е показателен: професионалистите са налице, но като над тях стои управленска немарливост и неадекватност, за каква добра работа да говорим.  Добрият шеф, практиката ми го е доказала, разпределя задачите правилно и навреме, според уменията и способностите на служителите. И стикова всичко. Не може за четири месеца нито веднъж да не направиш някаква форма на инструктаж, па макар и на ниво отдел. Не може да не обявиш пред подчинените си поне в краткосрочен план какви задачи ще се гонят. Не може да възлагаш отговорни задачи на неквалифицирани хора, които няма как да ги изпълнят. Резултатът е налице: нулева ефективност, плюс непукизъм, но  пък платени!!!! Колко още време ще я караме така, не знам. По интересното е докъде на мен лично ще ми издържат нервите да съм  част от тази картинка.



Гласувай:
0



1. krassko - Съжелявам
12.02.2008 15:42
Работех същото и всичко ми е ясно.
цитирай
2. анонимен - Ебало си е майката
12.02.2008 16:32
Ама наистина си е ебало майката. То бива, бива неадекватен народ, ама чак пък толкова...Че и по-лошо - хем тъпи, хем със самочувствие...
цитирай
3. miralyub - Хем щедри. . . щото става дума за пари ...
12.02.2008 16:55
Хем щедри... щото става дума за пари от хазната.
цитирай
4. анонимен - Поздравления!!! Ще чета вече ...
12.02.2008 21:43
Поздравления!!!
Ще чета вече всичко от теб!!!
цитирай
5. анонимен - Може би носталгия...
13.02.2008 00:47
И да съм имала някакви минимални съмнения при четенето на предишни постинги за коя точно институция иде реч, след този съм сигурна, че още веднага правилно съм я идентифицирала. Описаният стил е познат /от един кмет на доста голям град, който много обича медийните изяви/ - мнооого приказки - все от хубави, по- хубави / я за нова система за записване в детските градини, я за изграждане на сметище/, а свършена работа - никаква. Може би пък точно това е новият стил на работа - много красиви фрази и нулева ефективност.
Защо ли обаче усещам носталгия по предишния екип?
цитирай
6. eleazarra - Колега, колегааа. . . . . ако тръгна ...
14.02.2008 20:31
Колега, колегааа.....ако тръгна да мъдрувам..хората казват..я не се вързвай...а аз не искам така да съм безсмислена...в работата си. Все пак ти желая хубав празник и наздраве!
цитирай
7. miralyub - Мерси за пожеланието. Наздраве и на ...
14.02.2008 20:47
Мерси за пожеланието. Наздраве и на теб.
Истината е, че ситуацията може само да радва, защото най-после лъсна една истина за едни хора.
А за това дали съм смислена или безсмислена в работата... работила съм години наред на мах в стремежа да бъда все смислена, от сърце и всеотдайно. Не бих го правила за всеки.
Към този момент обаче си викам, оппсссс- тия ми правят услуга, дават заслужена почивка.
цитирай
8. анонимен - vidinlove
15.02.2008 13:52
Може стойностите на професионализма и ефективността на споменатите нови шефове да са близки до нулевите стойности на температурите в мрачния ни ,и мръсничък напоследък, град, който управляват. Но в случая това не е важно. Не са важни квалификацията, заинтересоваността от каквото и да било, по- точно тяхната липса, както и дали има каквито и да било други управленски качества в съответната институция. Важно е друго- нали досегашните управляващи- трън в очите на иначе толкова благодарните и неподкупни избиратели, вече не са на власт. Всичко останало като че ли е леко без значение- така или иначе, на кого ли му пука вече за каквото и да било в този град. Нека да отпразнуваме подобаващо този факт на следващия празник! Въпреки че то празници нямало да има, защото трябва да се върши работа, а не да печеш агнета, биволи и кебапчета. Наздраве!
цитирай
9. miralyub - Оооо, тепърва ни предстои да узн...
15.02.2008 14:21
Оооо, тепърва ни предстои да узнаваме какво още няма да има. Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: miralyub
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3323733
Постинги: 675
Коментари: 13663
Гласове: 20495
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031