Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.07.2008 15:07 - Здравно садо-мазо
Автор: miralyub Категория: Лични дневници   
Прочетен: 752 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 07.07.2008 15:15


            Или пак за капана на българското здравеопазване, чиито центробежни сили така са ме завъртели тези дни...няма пускане, поне още седмица, както се очертава.... докато не махнем конците.
            След като вече писах ТУК как 3 медицински документа за хоспитализация се изкарват с разправии в продължение на цяла седмица, защото родните лекари са се превърнали в първокласни чиновници, трябва да поясня, че самата операция на краката на детето с целия престой в болницата отне само ден и половина. Перфектно оборудвана столична клиника, обслужване на ниво, разбрани лекари. С една дума, моето критикарско око нямаше за какво да се хване, освен че си тръгнахме без епикриза, защото техническото лице бе в отпуск, но пък с обещанието, че ще я получа по пощата до 20 дни. Тръгнахме си и с уговорката, че с превръзките и махането на конците в следващите 12 дни ще се заемат местните лекари- напълно логично с цел да се спести на пациента лашкането по пътищата на разстояние от цели 240 км.
          Дотук страхотно...но само до днес, когато бе ден за първа смяна на превръзки.
         И пак проблем- административен, компютърен и здравнокасов и всичко, което е в състояние да се сети човек, че може да произтече от нашата си, родна недомислица, наречена здравноосигурителна система.
        Не че местните лекари не искат да извършат съответната елементарна манипулация. Напротив, искат! Но са с вързани ръце как да оправдаят този си труд в системата за отчитане пред НЗОК. По две причини: първо, липсващата епикриза и второ, тъпите им здравнокасови правила, според които направлението за хоспитализация на лицето Х важи месец, а това означава, че за този период за неговия здравословен проблем носи отговорност и се грижи само лекуващият ортопед. Той в случая е на двеста и кусур километра разстояние. В този период местните нямат как или не смеят заради страх от глоби да издадат второ направление за такъв специалист, който да улесни пациента, като, спестявайки му пътя, прегледа раните, смени превръзките, а след седмица махне и конците...
         Да плачеш ли или да се смееш от такава абсурдна реалност!
         Така или си принуден да минеш не по здравна пътека, а с плащане на ръка, при все че става въпрос за дете, чието здравеопазване се ползва с изключителни облекчения, или да заобиколиш правилата, като се договорrш с тесните специалисти да извършат манипулациите, пък в следващ етап да  им връчиш направлението.
       Е, благодарение на добрите ми познанства, жестът от тяхна срана е налице, случи се второто. Но с цената на двучасови нерви, умуване, лекарски допитвания и опити за надлъгване със здравната система.


Тагове:   МАЗО,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: miralyub
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3333438
Постинги: 675
Коментари: 13663
Гласове: 20495
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930