Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.05.2009 20:19 - По пътищата на България с ... автобуси на смъртта
Автор: miralyub Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2117 Коментари: 19 Гласове:
0

Последна промяна: 28.05.2009 20:34


      Немарливост или корупция при извършващите технически прегледи, нелеп инцидент, убийство по непредпазливост и техническа неизправност... Чудя се как ще окачествят  жестоката катастрофа край Ямбол днес, в която само досега  жертвите са 16. Смазани на пътя.
     Днес цял ден гледам кадри от местопроизшествието. Убитите не са и подозирали, че това е била последната им сутрин в живота.
      Останах дори докъсно на работа, за да изгледам емисията новини по Нова  с прякото включване... Спирачките били отказали, а автобусът бил 30-годишен! Истинска машина на смъртта!!! И кой допуска такива  возила по пътищата на България да убиват хора??? И защо никой не си гледа работата в тази държава, а  се стреми да заобиколи закона?
      Последното, което чух, бе, че водачът е с измерени 0,29 промила алкохол в кръвта- което е под контролната граница и според коментарите вероятно са остатъчни от вечерта...  Много удобно, за да му  хвърлят вината за смъртта на толкова хора.  Сигурна съм, че сега ще го скъсат от дела и обвинения. Без да се търси истинският виновник- в лицето на  собственика на фирмата- превозвач, който държи  в автопарка си такова разнебитено возило, че даже печели от транспорта на хора с него??? Защото шофьорът- наемен работник, кара това, което шефът му предостави. Или пък виновникът  в  лицето  на  контролиращите  и лицензиращите органи, които определено доста съмнително  са дали  зелена светлина  за изправност  и безопасност на експлоатация на толкова допотопен рейс??
Откъде ще замирише  най-силно- тепърва предстои да разберем.
        Гневът ми е силен ,защото и на мен  често ми се налага да пътувам точно с такива раздрънкани автобуси. И освен всичко друго ми се случва и да се  чупят по пътя...
      Като в един мартенски ден на 2008, когато пропътувах в пълен ужас едно разстояние от 30-ина километра до моя град в автобус, който за малко да се запали!!!
Бях го описвала по друг повод този случай,  но си заслужава да го припомня:


     Почивен ден е, часът е 15,45 и ние стоим на спирката в очакване на автобуса и в пълна бойна готовност, защото сме в час пик и бутането, мачкането, ръгането с лакти във возилото е единственият шанс да се натоварим и приберем вкъщи.
За наша изненада вместо 20-местната позната катафалка са пуснали голям 49-местен автобус. Отдъхваме си, че ще има достатъчно място, даже сядаме, защото пътят ще е дълъг: 6 села от редовния маршрут, плюс допълнителни отклонения до други две села. Неделя е и фирмата - превозвач икономисва, като вмества две линии в една. Малко българска работа. Над главата на шофьора стои окачен надпис с едри черни букви: “АВТОБУСЪТ Е ПРЕМИНАЛ ОСНОВЕН РЕМОНТ в едикоя си автобусна работилница във Враца през 2002 !!!! година”. Страхотно, си мисля в този момент, малко назад в годините, но нали е основен ремонт и са коректни да си признаят пред пътниците, щото в катафалката преди не бях забелязала подобна информация.
На първия приличен баир обаче автобусът почна да издъхва, бръмчи ужасно, целият се тресе, губи мощност, едвам пъпли... В допълнение към проблема започва да мирише ужасно на изгоряло, даже дими изпод седалките... А ни чакат още 7 села... Шофьорът се видя в чудо, започна да кара още по-бавно и се договори с колегата си от града да съкрати маршрута, като другият направи извънреден рейс и покрие двете отклонения.
И така, водачът кара бавно, ние кашляме, кихаме, разчитаме на двата еднички незанитени прозореца!!!! за глътка чист въздух. Докато пушилката изпод автобуса не стана направо като от реактивен самолет, а ние вътре вече не си различавахме физиономиите. Някой от околните демонстрира черен хумор и пуска лаф, че сме като вагон от влака София- Кардам. Не стана никак смешно, само дето почнахме да се оглеждаме за удобни за трошене прозорец, че като пламне онова гориво .... Добре, че спряхме.
30 минути принудителна почивка на открито /поне беше на чист въздух/, докато дойде вторият автобус, с бол пътници, които също като нас изключително търпеливо изчакаха двамата шофьори в тандем да отремонтират не, ами закрепят някакси трошката- автобус, за да се приберем здрави и читави...








Гласувай:
0



1. allbi - да и влак горя
28.05.2009 20:22
и кво ли не ...
трагедиите са навсякъде...
и постоянни ...
цитирай
2. miralyub - това си е планово изтребление.
28.05.2009 20:24
това си е планово изтребление.
цитирай
3. анонимен - Весо - "И кой допуска такива возила" ???
29.05.2009 08:07
Отговор: Правителството - управляващите.
ТЕ са отговорни
- за тези 16 убити и
- за ония нещастни 12 дечица удавени от ТЯХ в реката Лим - 2004 г. и
- за 18-те убити в рейса край Бяла от камиона (и той май нямаше спирачи) - 2006 г.
- за убитите от камиона без спирачки на прохода Предела - 2005 г.
- за ония 14 български войници изгоряли в камион на М-вото на отбраната в далечната 1995 г.
- и ...
и ...
и ...
МНОГО СА! Светла им памет!
А истинската машина на смъртта е правителството.
цитирай
4. flyco - =
29.05.2009 09:02
В България липсват толкова много неща, че за да оцелееш е необходимо постоянно да откриваш топлата вода. Не оправдавам никого. Вината е толкова разнородна, че най-виновен няма да се намери, а ако трябва да се накажат всички виновни трябва да се започне от едно друго място. Само че точно от това място сега изграждат легендата за съвестния полицай, който е спасил две жени. Не съвестния Иван Стоянов /името е случайно/, а съвестния полицай. Целта е да се вкара изкуствен авторитет в държавните институции и по този начин да се намали вината им, даже да се прикрие, да се измести. А истината е че "Иван Стоянов" е спасил жените не защото е полицай, а защото е съвестен и смел гражданин, пък е можело да бъде и овчар - за съвестта и смелостта няма професия, която да ги определя.
цитирай
5. miralyub - Весо,
29.05.2009 09:13
Да и вместо да се засрамят- те пък бият медийно барабана колко са съпричастни... Крокодилски сълзи... Защо никой не се извини за случилото се, да поеме вината?
цитирай
6. miralyub - flyco ,
29.05.2009 09:15
И мен ме подразни търсенето на герой в един полицай.
той е направил това, което и аз и ти щяхме да направим... просто чувство за съхранение...
на всичките твканали- все той- вместо да разчепкват причините...което очаквах да видя...
цитирай
7. анонимен - Весо - Днес, в деня на траур...
29.05.2009 11:51
сутринта, чакайки на спирката, изведнъж се усетих, че погледа ми фиксира само и само преминаващите автобуси. Автобуси, автобуси, автобуси... Големи катафалки. Обзе ме ужас!
Защо европейските държави забраняват ЧАВДАР-ите? Една асоциация ми се мерна: Автобусът е ЧАВДАР. Произведен е в града, който е близко до Правец. ЧАВДАР е името на бандитския отряд, чиито селяндури начело с ТЖ взеха властта през 56-та. И не я пуснаха.
Точно преди 20 години, на днешната дата ТЖ направи злокобното си изявление по телевизията и обяви началото на "Голямата екскурзия".
А Чавдар пък е един от хилядите хайдути, които са си живеели живота като мутри-бандити - крадяли са, УБИВАЛИ са, изтребвали са ХОРА.
И сега ни ИЗТРЕБВАТ!
цитирай
8. sowhat - на мен ми е много страшно
29.05.2009 12:55
и днес пътувам за ямбол. убедена съм с кожата си, че ще има и загинали мои познати - още не съм видяла списъка, защото ме е страх...
слава богу , моите близки са добре, но нечии други вече ги няма...
цитирай
9. анонимен - Весо - Дай Боже, да нямаш близки загинали.
29.05.2009 14:32
Страшно е! Току що очевидец разказа за зловещата картина на смъртта там, горе, на Бакъджика. Настръхнах от ужаса.
По някаква ирония на съдбата друг хайдутин-бандит е шетал по Бакъджика - Индже.
Но ето ги едни от виновниците за трагедиите по пътищата в М-вото на транспорта: http://www.rta.government.bg/struktura.html
Така наречената ИААА начело с Володя Киров.
Там си имат и отдел: "Технически прегледи и транспортна годност"
Прегледи ли? Годност ли?
Пунктовете за технически прегледи са нищо друго освен КНИЖАРНИЦИ за продажба на талони.
цитирай
10. miralyub - Весо, къде го сега транспортният ...
29.05.2009 16:47
Весо, къде го сега транспортния министър? Аз него въобще не видях- покри се. БДЖ- то видяхме- ненадеждно, там опичат живи хора. Сега автобусният транспорт- води директно в гробищата.
Леките автомобили- виждаме какъв ужас е по пътищата...
Транспортът по въздуха- хаха, и там оня Фалкон замалко да стори наистина добро дело с Гоце...
Какво му е наред на транспорта в БГ при П.Мутафчиев за тия четири години, откакто е министър???? При все, че нещата се случват трагедия след трагедия и то по всички подотрасли...
цитирай
11. miralyub - sowhat,
29.05.2009 16:50
загналите са повечето възрастни хора...
тежичко е- доста време ще ни гори отвътре тази беля. лошото е, че от една трагедия, влизаме в друга такава.
цитирай
12. sramejlivetsa - ДОКОГА ЩЕ ОБВИНЯВАМЕ КОЕТО И ДА Е ...
29.05.2009 23:49
ДОКОГА ЩЕ ОБВИНЯВАМЕ КОЕТО И ДА Е ПРАВИТЕЛСТВО, СЛЕД КАТО НИЕ СИ ГО ИЗБИРАМЕ? И докога само ще си прехвърляме топката: аз не го избрах, ти го избра? В политиката е също като при футбола - всичко е бизнес. Вие сте само едни запалянковци , които си чешате езика през свободното време...
цитирай
13. miralyub - sramejlivetsa,
30.05.2009 09:35
теб ти е изпила чавка мозъка, мамка му.
ще обвиняваме, разбира се. грешките трябвада се посочват, за да не се допускат повече никога!
цитирай
14. анонимен - Дано не прозвучи като реклама, но ...
30.05.2009 09:48
Дано не прозвучи като реклама, но гледайте БиТиВи - Репортерите, за да ВИДИТЕ как се взимат шофьорски книжки в БГ, и не само...
цитирай
15. miralyub - не е реклама. просто понякога жу...
30.05.2009 09:52
не е реклама.
просто понякога журналистиката се опитва и да си върши работата. гадното е, че показването на скандала как се взимат книжки без умения е след дъжд качулка.
цитирай
16. анонимен - Не е въпроса в името, казаха, че това ...
30.05.2009 09:54
Не е въпроса в името, казаха, че това били немски автобуси, сглобявани тук... Въпроса е с какво се возят Бедните / кой е принуден да ползва допотопния градски транспорт, особено в провинцията/? А другата дума е КОРУПЦИЯ. Друга по-подходяща не намирам за причината.
цитирай
17. miralyub - да, де- но искам и обяснения- от м...
30.05.2009 09:58
да, де- но искам и обяснения- от министър Мутафчиев и Станиш...
показването трябва да повлече крак и за наказване, нали?
цитирай
18. анонимен - Нали!, е в нормалните държави, а тук ...
30.05.2009 10:04
Нали! , е в нормалните държави, а тук ще намерят някоя незначителна изкупителна жертва - да ни замажат очите.
цитирай
19. miralyub - тоз път трябва да падат глави.
30.05.2009 10:31
тоз път трябва да падат глави.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: miralyub
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3355675
Постинги: 675
Коментари: 13663
Гласове: 20495
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930